Aanleg

Plant een boom in je tuin, en tackle de hitte.

Hoe houd je je tuin koel in een hete zomer? Hoe krijg je snel een te veel regenwater weg? Wapen je tuin tegen de klimaatveranderingen, en plant een boom. Boomkweker Wim Houtmeyers helpt je kiezen.

“Kies voor sterke bomen die tegen droogte, wind én tegen veel water in de winter kunnen.”

Boomkweker Wim Houtmeyers

Het klimaat is actueler dan ooit. Je auto, je huis: elke keuze die je nu maakt, heeft zijn gevolgen op het milieu. Maar wist je dat je tuin ook een krachtig wapen in de strijd tegen de klimaatopwarming is? Plant een boom!

Bomen zorgen voor verkoeling in hete zomers, brengen schaduw, filteren de lucht, vangen fijn stof op en reduceren CO2. Bomen zijn een weldaad voor de biodiversiteit in je tuin.

Met een boom in je tuin beleef je de seizoenen écht: mooie bloemen, warme herfsttinten, een decoratieve bast in de winter… Eén ding is zeker: je hoeft geen grote tuin te hebben, om van een boom te kunnen genieten.

De juiste boom voor elke tuin

Kleine tuin (tot 500 m²)

De zevenzonenboom - Heptacodium miconioides

Heptacodium miconioides

De zevenzonenboom heeft het allemaal: elegant blad, trossen witte bloemen in september, een mooie herfstverkleuring en een decoratieve bast. Hij groeit als een uitwaaierende parasol, zo’n 4 meter hoog en breed. Je vindt hem ook als meerstammige boom, voor een extra speels en natuurlijk effect in de tuin.

De wimperlinde - Tilia henryana

Tilia-henryana

De wimperlinde verspreidt in augustus een heerlijke geur, wanneer de bloesems open komen. De blaadjes, met lange ‘wimpers’ aan de randen, ogen fascinerend. Deze boom wordt zo’n 5 meter hoog en breed, maar je kunt hem makkelijk insnoeien. ‘Arnold Select’ is een extra smalle vorm. Extra voordeel: in tegenstelling tot veel andere lindes, druipen de blaadjes van de wimperlinde niet, in de zomer.

De papieresdoorn - Acer griseum

Acer griseum

De papieresdoorn plant je voor z’n decoratieve, afschilferende, oranjebruine bast én de oranjerode herfstkleur. Hij groeit langzaam, en laat het licht mooi gefilterd door z’n bladerdek vallen. Zet hem in de buurt van je terras, zodat je hem het jaar rond kunt bewonderen. Want ook in de lente lopen de blaadjes kleurrijk uit.

Magnolia grandiflora

Magnolia grandiflora

De mediterrane Magnolia grandiflora houdt z’n bladeren het jaar rond, en is dus een ideale groenblijvende boom tegen inkijk, ook in de winter. De bloemen zijn onweerstaanbaar: groot, roomwit, en met een overweldigende magnoliageur. Daarna volgen decoratieve zaaddozen. Deze magnolia wordt 6 à 7 meter hoog, maar je kunt hem makkelijk snoeien, of leiden, tegen een muur. Geef hem een beschutte plek in volle zon, uit de noordoostenwind.


Middelgrote tuin (500 – 1.500 m²)

De Japanse sierkers - Prunus sargentii

Prunus sargentii

De Japanse sierkers plant je voor z’n overdaad aan roze lentebloesems, z’n jong bronsrood blad én de schitterende herfstverkleuring, goed voor twee maanden vrolijk rood in de tuin. Hij groeit elegant vaasvormig, zo’n 6 meter breed, net goed genoeg om er een bordertje met schaduwplanten onder aan te leggen.

De Christusdoorn - Gleditsia triacanthos

Gleditsia triacanthos

Christusdoorn wordt van nature een flinke boom, zonder dat hij met teveel licht gaat lopen. Z’n transparante kruin van elegant geelgroen blad zorgt voor een erg mooie filtering van de zonnestralen. Plant christusdoorn in een groepje, met 3 à 4 bij elkaar, dan krijg je één mooie grote kruin. Het blad van ‘Sunburst’ kleurt een tikje meer geel; deze cultivar is doornloos!

De Japanse notenboom - Ginkgo biloba

Ginkgo biloba

De Japanse notenboom verkleurt prachtig botergeel, in de herfst. Zijn silhouet is slank en ijl – je kunt hem probleemloos dicht tegen je huis planten, zonder dat hij teveel licht wegneemt.


Grote tuin (+ 1.500 m²)

De moeraseik - Quercus palustris

Quercus palustris

De moeraseik is dé keizer van de herfstverkleuring. Met zijn fijne structuur en diep ingesneden bladeren oogt hij ondanks z’n omvang toch elegant. Met één boom heb je een eyecatcher van jewelste in je tuin. Kies je moersaseik in de herfst op de kwekerij, de bladeren verkleuren allemaal anders.

De tulpenboom - Liriodendron tulipifera

Liriodendron tulipifera

De tulpenboom herken je meteen aan z’n tulpvormig blad. In de lente tovert hij groengele bloemen tevoorschijn, in de herfst kleurt het blad warm geel.

De amberboom - Liquidambar styraciflua

Liquidambar styraciflua

De amberboom is een erg decoratieve boom, geliefd omwille van zijn prachtig gekleurd herfstblad in tinten variërend van geel, rood en oranje tot paars. Hij dankt zijn naam aan het amberkleurige vocht (liquidambar betekent letterlijk vloeibare amber) dat onder zijn schors circuleert.

De doodsbeenderenboom - Gymnocladus dioica

Gymnocladus dioica

De doodsbeenderenboom herken je meteen aan zijn grillige takken en geveerd blad dat het licht mooi doorlaat. In de herfst kleurt hij warm geel, ’s winters krijg je er een prachtige silhouet bij in je tuin.

Wat is de beste tijd om een boom te planten?

De beste plantperiode voor bomen is tussen midden oktober en eind maart, op een moment dat het niet vriest. Bomen in pot kun je het jaar rond kopen, planten met blote wortel, die direct van het veld worden gerooid, vind je tussen november en maart. Ze zijn een stuk goedkoper.

Kies je bomen zo snel mogelijk uit, aan het begin van het plantseizoen heb je de grootste keuze in de kwekerijen.

Tip

Wil je graag een meerstammige boom, integreer hem dan op een natuurlijke manier in je tuin, aan de rand van een plantenvak,of in een hellend vlak. Midden in het gazon zal hij eenzaam en verlaten ogen.

Geheugensteuntje

Houd bij het planten rekening met de wetgeving. Bomen die hoger worden dan 2 meter, moeten op minstens 2 meter van de perceelsgrens staan.

Lees ook: hoe bomen fruitbomen en fruitstruiken planten

Kort samengevat

Hoe houd je je tuin koel in een hete zomer? Hoe krijg je snel te veel regenwater weg? Wapen je tuin tegen de klimaatveranderingen, en plant een boom. Boomkweker Wim Houtmeyers helpt je kiezen.

Met een boom in je tuin beleef je de seizoenen écht: mooie bloemen, warme herfsttinten, een decoratieve bast in de winter… Boomkweker Wim Houtmeyers helpt je in dit artikel om de beste keuze te maken voor jouw tuin.

Houd bij het planten rekening met de wetgeving. Bomen die hoger worden dan 2 meter, moeten op minstens 2 meter van de perceelsgrens staan.

De beste plantperiode voor bomen is tussen midden oktober en eind maart, op een moment dat het niet vriest. Bomen in pot kun je het jaar rond kopen, planten met blote wortel, die direct van het veld worden gerooid, vind je tussen november en maart. Ze zijn een pak goedkoper. Kies je bomen zo snel mogelijk uit, aan het begin van het aanplantseizoen heb je nog veel keuze, in de kwekerijen.

Vind een verkooppunt bij jou in de buurt

boog

DCM Nieuwsbrief

Ontvang je graag onze nieuwsbrief vol weetjes en tips over gazon, siertuin, moestuin of terras- en kamerplanten?

Copyright © 2024 - Member of Group de Ceuster