Plant inheemse planten

Plant meer inheemse planten

Inheemse of wilde planten groeien al eeuwenlang om ons heen, en vormen een belangrijke voedselbron voor tal van insecten. Sommige insecten zijn er zelfs helemaal van afhankelijk! Hoe krijg je meer inheemse planten in je tuin?

In welke stijl je ook tuiniert, het is de variatie die telt. Vogels, insecten en andere dieren voelen zich het veiligst én vinden meer voedsel en nestplekken in een tuin met veel verschillende planten. En ja, daar horen beslist inheemse soorten bij. Een deel van onze inheemse flora speelt immers een heel belangrijke rol bij de overleving van bepaalde insecten.

 

In combinatie met andere planten

Je hele tuin vol inheemse planten zetten, is zeker niet nodig. Zweefvliegen en wilde bijen mogen dan wel dol zijn op inheemse bloemen, maar honingbijen, hommels en veel vlinders bevliegen net zo graag andere bloemen. Het is precies de combinatie van inheemse en andere planten die de grootste biodiversiteit oplevert. Door beide te mengen, krijg je immers een langere bloeiboog (de periode dat er wat bloeit) en is er dus langer en ook meer verschillend voedsel beschikbaar.

Lees hier hoe je nog meer inheemse bloemen in je gazon krijgt.

STAPPENPLAN

Zo plant je inheemse planten
  1. Graaf een plantgat van ruim dubbel zo groot als de wortelkluit van je plant.
  2. Meng een deel tuinaarde met een deel bodemverbeteraar zoals DCM Vivimus® Universeel. In zo’n mengsel krijgen jonge plantjes de beste start.
  3. Haal de planten uit de pot, maak de wortels wat los en dompel ze een paar minuten in een emmer water, tot ze zich volgezogen hebben.
  4. Strooi een laag van het aardemengsel op de bodem en plaats er je planten op; houd dezelfde hoogte aan als in de pot.
  5. Respecteer de afstanden tussen de planten; die vind je op het etiket.
  6. Vul aan met het aardemengsel en druk aan.
  7. Geef uitvoerig water. Is er een droge periode op komst, geef dan de eerste weken extra water.

Zaadjes van inheemse planten kan je vinden in het tuincentrum. Je kan ze ook kopen in pot in plaats van ze te zaaien. Planten in pot kunnen het hele jaar door geplant worden, zolang het niet te droog is of vriest.

Lees hier hoe belangrijk de bodem voor je planten is

Welke inheemse planten kies ik het best?

Wilde schoonheden

Als er één wilde plant in het voorjaar de show steelt, dan is het fluitenkruid wel, met haar elegante witte schermbloemen op hoge, wiebelende stelen. En ook het blad, wat lijkt op reuzekervel, oogt zeer decoratief. Geef ze een plekje in voedselrijke, niet te droge grond in volle zon of lichte schaduw, en laat ze zich maar wat uitzaaien. Combineer ze met bosvergeet-mij-nietjes, goed voor een wolk van lieflijke blauwe bloempjes tussen mei en juli. Ze houden van lichte schaduw, en normale tot vochtiger bodem. Of wat dacht je van wilde marjolein? Een aromatische plant met prachtige paarse bloemen. Vlinders zijn verzot op de nectar. Deze veelzijdige plant houdt van een zonnige plek, een goed doorlatende bodem, en bloeit van juli tot en met september. Liever roze? De dagkoekoeksbloem bloeit heel uitbundig, met hoge, ranke stelen vol vrolijke sterretjes. Op niet te zware grond komt ze doorgaans elk jaar terug, al zaait ze zich ook links en rechts uit. Haar zusje, de echte koekoeksbloem, heeft grotere, gefranjerde, zachtroze bloemen, waar tal van vlinders dol op zijn.

Fluitenkruid

Bos Vergeet-mij-nietje

Wilde Marjolein

Dagkoekoeksbloem

 

Prima bodembedekkers

En waarom geen gevlekte dovenetel planten onder struiken of hagen? Het is een ideale bodembedekker, met al vroeg in de lente roze bloempjes tussen het groenwit gevlekt blad. De eerste hommelkoninginnen zijn maar wat blij met die nectar. Op een wat meer vochtige bodem spreidt ook de witte dovenetel zich als een mat over de grond uit. En op een wat vochtiger plek in de zon (of lichte schaduw), vormt smeerwortel al gauw een mooi groepje, waar bijen en hommels dolblij mee zijn. Heb je geen tuin, maar enkel een strookje geveltuin? Ook daar kun je gerust wat inheemse planten in kwijt!

Lees hier hoe je een geveltuin aanlegt

Gevlekte dovenetel

Smeerwortel

Witte dovenetel

 
 

Zonnekloppers

Onze inheemse margriet doet het op een plek in volle zon geweldig. Deze vaste plant is niet alleen top voor bijen, ze lokt ook tal van vlinders. Combineer ze met echte kamille, een eenjarige die zich spontaan (maar beperkt) uitzaait. Of plant duizendblad. Zelfs op heel arme grond bloeit duizendblad de hele zomer door, tot groot plezier van bijen en vlinders. Het groot kaasjeskruid is al net zo’n zonneklopper, met vrolijke, lilaroze, geaderde bloemen, ruim een meter hoog. En vlinders zijn helemaal dol op muskuskaasjeskruid, met grote roze of witte bloemen. Plant er beemdkroon of knoopkruid bij, die zijn dan weer top voor wilde bijen.

Het geheim van een mooie tuin met bloeiende planten, is een gezonde bodem.

 

Margriet

Duizendblad

Kaasjeskruid

Beemdkroon

 

TIP

Twijfel je om een bepaalde inheemse plant in jouw tuin te zetten? Probeer een plantje uit, en kijk hoe het zich de komende jaren gedraagt.

boog

DCM Nieuwsbrief

Ontvang je graag onze nieuwsbrief vol weetjes en tips over gazon, siertuin, moestuin of terras- en kamerplanten?

Copyright © 2024 - Member of Group de Ceuster