Behandelen

Rups van de kleine wintervlinder bestrijden

In een siertuin leven veel rupsen.Ze voeden zich met mals groen, om dan uit te groeien tot motten of vlinders.Sommige richten amper schade aan, andere zijn dan weer bijzonder vraatzuchtig, zoals de rupsen van de kleine wintervlinder. Ze voeden zich in het vroege voorjaar aan de knoppen en jonge bladeren van heel wat loof- en fruitbomen en kunnen heel wat schade veroorzaken. Gelukkig is er een manier om de schade te beperken.

“Vogels in je tuin pikken een deel van de rupsen uit de bomen, maar bij een grote plaag krijgen ze het niet alleen gebolwerkt. Dan is het tijd om hulp in te roepen.”

Rups van de kleine wintervlinder herkennen

In het vroege voorjaar voeden de rupsen zich met de knoppen en jonge bladeren van appelaars, blauwbessen, veenbessen, kersen… maar ook van sierbomen zoals eik, esdoorn, es, berk, linde, populier en wilg, en hagen van haagbeuk. De rupsen, tot 1,8 cm groot, lichtgroen met 3 witte lijnen langs de zijden, komen net uit wanneer de eerste jonge blaadjes verschijnen. Schade herken je aan duidelijke happen uit de jonge blaadjes. Ze vreten zich vol, en laten zich dan aan een draadje op de grond zakken om daar te verpoppen. Pas in het najaar, vanaf de eerste nachtvorst, gaat de volwassen mannelijke wintervlinder op zoek naar het vleugelloze vrouwtje om te paren; hij vertrouwt daarbij volledig op zijn geurzin, hét moment om in te grijpen!

Vangen en monitoren met feromonen

Hang in de herfst – oktober en november zijn dé maanden bij uitstek – een DCM Delta-Trap op in de tuin en plaats een Feromoon kleine wintervlinder  feromooncapsule op de lijmplaat om de vlucht van de wintervlinder nauwlettend te monitoren en aantastingen vroegtijdig te herkennen.

Hoe gebruiken?

Feromoon kleine wintervlinder bevat feromooncapsules met het specifieke vrouwelijke seksferomoon (lokstof) van de kleine wintervlinder. Het feromoon wordt door de wind verspreid en wordt opgepikt door de mannetjes. Die vertrouwen bij hun zoektocht naar de vrouwtjes volledig op hun reukzin en vliegen blindelings in de val!  Het feromoon blijft 6 tot 8 weken actief, genoeg om de paringsperiode te overbruggen. Controleer de lijmplaten elke 2 dagen en vervang waar nodig.

Wanneer toepassen?*

J F M A M J J A S 0 N D
                         

toepassingsperiode ideale toepassingsperiode

*De toepassingsperiode en levenscycli zijn afhankelijk van de weersomstandigheden. Jaarlijkse variaties zijn niet uit te sluiten.

Wintervlinder bestrijden met de boomlijmband

Plaats bij de start van de herfst (oktober) een transparante en gifvrije DCM boomlijmband om de stam van de bomen en struiken die je wil beschermen. Zo voorkom je dat de vleugelloze vrouwtjes van de kleine wintervlinder via de stam omhoog kruipen om te kunnen paren.

Kort samengevat

Schade van de rupsen herken je aan duidelijke happen uit de jonge blaadjes. Ze vreten zich vol, en laten zich dan in de zomer aan een draadje op de grond zakken om daar te verpoppen. Pas in het najaar, vanaf de eerste nachtvorst, gaat de volwassen mannelijke wintervlinder op zoek naar het vleugelloze vrouwtje om te paren; hij vertrouwt daarbij volledig op zijn geurzin, hét moment om in te grijpen!

Je kan de rups van de kleine wintervlinder bestrijden op 2 effectieve manieren. Je kan de mannelijke vlinders vangen met een lokstof om zo de plaag geleidelijk in te krimpen. Dit doe je met  een DCM Delta-Trap in de tuin met een feromooncapsule van het Feromoon kleine wintervlinder op de lijmplaat. Wanneer je bomen en struiken wil beschermen tegen de rups van de kleine wintervlinder kan je een DCM Boomlijmband om de stam doen die je wil beschermen.

Anderen lazen ook deze tuintips

Vind een verkooppunt bij jou in de buurt

boog

DCM Nieuwsbrief

Ontvang je graag onze nieuwsbrief vol weetjes en tips over gazon, siertuin, moestuin of terras- en kamerplanten?

Copyright © 2024 - Member of Group de Ceuster