Voor de meeste moestuiniers zijn slakken één van de grootste ongemakken: ze vreten alle sappige blaadjes en jonge plantjes op en kunnen zo je verwachte moestuinoogst als sneeuw voor de zon doen verdwijnen. Ze zijn verzot op jonge blaadjes sla, pompoen, courgette, maar ook aardbei, hosta’s en afrikaantjes moeten eraan geloven. Grijp in voor slakken alles kapotmaken.
Het is een fabel dat alleen naaktslakken schadelijk zijn, want zowel naakt- als huisjesslakken eten aan sla en andere groenten. Maar één slakkensoort is daarentegen een echte bondgenoot in de tuin: het lookglansslakje. Het is te herkennen aan een dun, doorschijnend huisje. Deze slak eet vooral kleine naaktslakken en slakkeneieren op en wil je dus liefst zo veel mogelijk in de tuin houden..
In april beginnen de slakken aan hun eileg: maar liefst 400 eieren worden er per slak gelegd. Drie weken later komen de eitjes uit en twee maanden later zijn die opnieuw volwassen zodat ze ook eieren kunnen leggen. Zo zie je maar: de vermenigvuldiging van slakken gaat zeer snel! Het lichaam van een slak bestaat voor een heel groot deel uit water. Bijgevolg zoeken slakken plaatsen op waar de relatieve luchtvochtigheid hoog is: onder planten, dood hout, in spleten en kieren, … Als het ’s avonds wat koeler wordt of bij een regenbui komen de slakken tevoorschijn.
DCM Bio Anti-Slak is een doeltreffend slakkenlokaas met een werkzame stof op basis van natuurlijke ingrediënten en is toepasbaar in de biologische land- en tuinbouw. Het kan ingezet worden ter bestrijding van naaktslakken op sierplanten, fruit en groenten (ook aardappelen) in zowel de tuin als de serre. Na het eten van de korrels verliezen de slakken hun eetlust, stoppen ze met vreten aan de planten en trekken ze zich terug in hun schuilplaats, waar ze uiteindelijk zullen sterven. In de tuin zullen bijgevolg geen dode slakken of slijmerige slakkenresten terug te vinden zijn.
Stappenplan:
Ontvang je graag onze nieuwsbrief vol weetjes en tips over gazon, siertuin, moestuin of terras- en kamerplanten?
Schrijf je nu inOntvang je graag onze nieuwsbrief vol weetjes en tips over gazon, siertuin, moestuin of terras- en kamerplanten?
Schrijf je nu in