Aanleg Onderhoud

Zo verzorg je je vetplanten en cactussen

Weinig planten vergen zo weinig omkijken als vetplanten en cactussen - ideaal voor wie geen groene vingers heeft of maar weinig tijd. Een keertje vergeten water te geven vormt geen enkel probleem voor deze diehards; ze kunnen zelfs wekenlang zonder water!

Welke vetplanten voor in huis?

Aan keuze beslist geen gebrek, je hebt vetplanten in alle vormen en maten. Wat dacht je van CrassulaHottentot’, met vrolijk rastakapsel, de koraalcactus (Rhipsalis) vol grappige groene draadjes, of Haworthia, met fijne witte streepjes of stipjes op het spitse blad? Met Aloe vera haal je een mooie én nuttige plant in huis: een brandwondje koel je meteen met het sap uit een stukje van het dikke blad. Of liever iets schattigs en kleins? De grijze rozetjes van Echeveria vragen gewoon om geaaid te worden. Heb je maar weinig plaats in huis, dan hang je je vetplant gewoon op, zo simpel is dat. De zaagcactus (Epiphyllum), met grappige gekartelde zigzagbladeren, krijgt ’s zomers prachtige, witte, geurende bloemen. En de kerstcactus (Schlumbergera) bloeit in de winter vrolijk roze of rood. Heb je plaats voor iets groots, ga dan voor een Agave of Aeonium. ’s Winters houd je ze als eyecatcher in huis, ‘s zomers sieren ze je terras.

Liever een cactus?

Welke cactus kies je dan? Wist je dat er meer dan 3.500 verschillende cactussen bestaan? Start met een gemakkelijke Mickey Mouse-cactus (Opuntia), met platte schijven en witte dotjes aaizachte doornen. In Mexico worden de schijven en de cactusvijgen ('prickly pear') zelfs gegeten. Droom je van een cactus die gemakkelijk bloeit, ga dan voor de kleine speldenkussencactus (Mammillaria), met paarsroze bloempjes, soms wel meerdere keren per jaar. De zuilcactus (Pilosocereus) kan indrukwekkend oud en wel 1,50 meter hoog worden; met de jaren kleurt het blauwgrijs nog intenser. De schoonmoedersstoel (Echinocactus grusonii) is een pracht van een bolcactus met indrukwekkende, goudgele doornen, waar je (soms) je schoonmoeder wel eens zou willen op zetten.

Tip

Verhuis je vetplanten en cactussen tussen eind mei en midden september naar een zonnig plekje op het terras, en laat ze een zomer lang genieten van de buitenlucht.

Vetplanten en cactussen water geven

Vetplanten en cactussen verlangen een plek met veel licht. Zet ze bij het raam, cactussen houden van zon. Maar opgelet met vetplanten, direct zonlicht kan de bladeren verbranden. Geef je vetplanten in de zomer elke week een beetje water, ’s winters is elke twee weken voldoende. Cactussen kunnen het met de helft van de gietbeurten stellen. Controleer wel altijd eerst de potgrond, voor je giet, die moet helemaal opgedroogd zijn! Laat nooit water in het schaaltje of de sierpot staan, daar rotten vetplanten en cactussen van. Staan ze ’s winters bij een radiator, benevel ze dan af en toe met een plantenspuit met regenwater op kamertemperatuur.

Tip

Ziet je cactus of vetplant er bestoft uit, spoel hem dan even af met lauw water of veeg het stof weg met een kwast of plumeau.

Voeding voor cactussen en vetplanten

cactus voeding

Het is niet omdat ze traag groeien, dat cactussen en vetplanten niet af en toe voeding nodig hebben. houdt ze in topconditie, en vult hun voorraad sporenelementen aan. Meng vanaf de lente elke maand een dopje met het gietwater. Geef je cactussen en vetplanten na de bloei zeker ook voeding, om terug op krachten te komen. Hoe je ze in bloei krijgt? Verhuis je plant in de winter naar een frissere kamer met veel licht, en stop met water geven. Zet ze terug op een warmer plekje zodra de eerste bloeiknoppen verschijnen, en geef weer water. Zowat alle cactussen en vetplanten kunnen bloeien!

Hoe verpot je cactussen en vetplanten?

Cactussen en vetplanten verpot je het best elke twee à drie jaar, tenzij er net bloemknoppen aanzitten; dan doe je het na de bloei. Gebruik aangepaste, extra luchtige DCM Potgrond Cactussen & Vetplanten, in gewone potgrond is de kans groot dat ze rotten. Een cactus met grote stekels rol je in een dubbelgevouwen krant of theedoek. Cactusstekels prikken maar zijn beslist niet giftig!

Hoe je plant verpotten?

Staan plant en potgrond klaar? Nu nog de juiste pot! En dat is er een met gaten onderin. Die zorgen ervoor dat het overtollige water makkelijk weg kan, en dat de wortels niet gaan rotten.

Stappenplan

1

Neem een pot en bedek de bodem met een laagje DCM Hydrokorrels.

2

Vul gedeeltelijk aan met DCM Potgrond Cactussen & Vetplanten, maar laat voldoende ruimte voor de wortelkluit.

3

Verwijder de buitenste laag losse potgrond van de wortelkluit tot je de wortels voelt.

4

Zet de plant in de pot en vul de ruimte verder aan met potgrond.

5

Druk zachtjes aan, blijf daarbij enkele centimeters van de rand van de pot, en geef water.

Zo vermeerder je cactussen en vetplanten

Extra leuk aan cactussen en vetplanten: ze laten zich makkelijk vermeerderen. Snijd in mei of juni een zijscheut af, of breek een blad van je vetplant en leg het op een schaaltje. Laat 3 tot 4 weken opdrogen, uit de zon. Plant het blad of stekje in een potje met cactusgrond. Benevel af en toe.

Tip

Let op voor witte pluisjes tussen de plooien of rond de stekels van je cactus! Dat zijn wolluizen, die plantensap opzuigen en je plant uitputten. Behandel zo snel mogelijk, de beestjes zijn hardnekkig.

Vind een verkooppunt bij jou in de buurt

boog

DCM Nieuwsbrief

Ontvang je graag onze nieuwsbrief vol weetjes en tips over gazon, siertuin, moestuin of terras- en kamerplanten?

Copyright © 2024 - Member of Group de Ceuster