Header image alt
Tuintip

7 tips om slim en zuinig water te geven in de tuin

Veel zon en geen tot weinig regen... heerlijk terrasjesweer, maar slecht nieuws voor je tuin. Je planten snakken naar water! Hoe houd je je tuin groen zonder kostbaar water te verspillen? Met deze 7 tips geef je slim en zuinig water.

1. Geef minder vaak water (maar grondiger) 

Geef liever één à twee keer per week veel water dan elke dag een beetje, dat is zuiniger én beter voor je planten. Water dat diep in de bodem dringt, stimuleert de plant om diep te wortelen en daar op eigen kracht vocht op te zuigen. Dat maakt ze minder afhankelijk van jouw gieter. Reken voor een vaste plant op 1 liter per gietbeurt, voor een struik op 5 liter en voor een jonge boom op minstens 10 liter.   

2. Heb geduld 

Sproei niet zomaar lukraak de tuin, geef enkel die planten die het écht nodig hebben water. Geef dus niet bij de eerste kik water! Pas wanneer de bladeren van een plant ’s ochtends nog naar beneden hangen, heeft ze écht water nodig. Begiet ’s avonds (of ‘s ochtends), dan is de verdamping het kleinst. Giet langzaam of in twee beurten, direct aan de wortels, nooit op het blad. Hoe lichter de bodem, hoe vaker je water zult moeten geven; klei en leem drogen veel minder snel uit dan zand. Steek je vinger ±10 cm diep in de grond. Is het droog? Dan kun je het beste water geven.

Hoe wapen je je bodem tegen de droogte?

3. Jonge bomen en struiken eerst 

Pas geplante bomen, hagen, struiken of rozen hebben nog geen diep wortelgestel en vinden moeilijk op eigen kracht water in de bodem. Vorm een gietrand rond de stam en geef daarin water. Bij kostbare bomen hang je een waterzak tegen de stam. Dat is een reservoir waarlangs het water langzaam de bodem insijpelt. Houd de bodem onder de hele kruin bedekt met mulch

4. Help je moestuin 

Zaailingen en jonge moestuinplantjes kunnen niet zonder jouw hulp. Plant of zaai slim! Giet water in het plantgat of de zaaigeul, plant of zaai in de modder, dek toe en geef opnieuw water. Mulch meteen, tussen de rijen en de planten, zo kunnen jonge planten veel langer zonder water. Een vliesdoek eroverheen remt de verdamping op hete dagen. Heb je een grote moestuin, leg dan een druppelslang of poreuze slang in de rijen, die geeft het water heel gericht en traag aan de groenten af. Leg er een laag mulch overheen, dan verdampt er nog minder. 

5. Druppelsysteem voor terras en tuinkas

Met een druppelirrigatiesysteem spaar je tot 70% water uit! Je plaatst de druppelaars precies ter hoogte van de plant, zodat het water heel efficiënt op de juiste plek terecht komt. Ideaal voor in de kas of voor de potten op je terras. Wil je nog minder werk, koppel dan een timer tussen je kraan en de waterslang, zo krijg je een volautomatisch systeem. Ideaal voor wanneer je op vakantie bent. 

Kort samengevat

Geef liever één à twee keer per week veel water dan elke dag een beetje; dat is beter voor de planten én zuiniger.

Pas geplante bomen, struiken en jonge moestuinplantjes hebben het meeste hulp nodig, omdat hun wortels nog niet diep reiken.

Bedek de bodem met mulch en geef 's ochtends of 's avonds langzaam water aan de wortels, nooit op de bladeren.