Zo help je je tuin de droogte door
Een paar weken geen regen en veel zon er bovenop? Dat is helaas geen goed nieuws voor je planten. Ze lijden onder de verdamping en drogen langzaam uit. Hoe help je je tuin die lastige periode door? En hoe wapen je hem tegen nog zo’n droogte?
Houd de bodem bedekt
Hoe red je je tuin in tijden van droogte? Door de bodem maximaal te bedekken! Kale grond droogt de bodem en de plantenwortels immers in een mum van tijd uit. Leg grove sierschors, dennenschors of kokosschors tussen je struiken en onder bomen, en fijne sierschors of vlaskorrels tussen je sierplanten. Strooi 2 à 3 cm compost en grasmaaisel tussen de groenten. Lees meer over de voordelen van een bedekte bodem
Geef slim (maar zuinig!) water
Droog weer vraagt om veel water, maar water is een schaars goed. Begiet zo slim mogelijk! Maak een geultje rond jonge bomen en struiken, zodat het water niet alle kanten op loopt, en begiet langzaam en overvloedig. Reken op twee à drie emmers per plant. Doe het elke keer wanneer de bladeren 's morgens nog slap hangen.
Knip wegkwijnende vaste planten tot op tien centimeter van de grond af, zo spaart je plant veel energie en water. Leg een druppelslang langs de meest kwetsbare planten, en in je bloempotten, dat is de meest zuinige en efficiënte manier om water te geven.
Uit de zon
Verhuis je terrasplanten tijdelijk naar een schaduwrijke hoek van je terras, daar drogen ze veel minder snel uit dan in volle zon. Strooi bovenop de potgrond cacaodoppen, fijne sierschors of hydrokorrels tegen de verdamping. Meng vloeibare voeding door het gietwater, dat geeft je planten extra energie om zich tegen de droogte te wapenen.
Tip
Zet schaaltjes water op rustige plekjes, egels, vogels, padden, hommels en vlinders zullen je dankbaar zijn.
Je gazon? Maai hoger (en slimmer).
Hoe langer de grassprieten, hoe minder je gazon te lijden heeft onder hitte en verdamping. Wordt er een droogte voorspeld, maai dan preventief op de hoogste stand, dat is zes à zeven cm. Heb je een robot- of mulchmaaier? De grassnippers die op het gazon blijven liggen, zorgen voor een extra bescherming tegen verdamping. Stop met maaien als er een langere droogte aangekondigd is. Alles wat je moet weten over gras maaien lees je in dit artikel.
Doe dit vooral niet!
- Snoei geen hagen of struiken, je planten hebben al hun bladeren en energie nodig om zich tegen de zon en droogte te beschermen.
- Strooi geen mest, je planten kunnen de mestkorrels toch niet opnemen. Vloeibare voeding kan wel.
- Wacht met planten en verplanten.
Wapen je tuin tegen nog zo’n droogte
Kijk vooruit, en bereid je tuin voor op een volgende droogte. Zo maak je hem een stuk weerbaarder:
- Vervang planten die veel water nodig hebben door droogteplanten zoals irissen, Agapanthus, sierdistels (Eryngium), sieruien (Allium), kattenkruid (Nepeta), ijzerhard (Verbena bonariensis) en brandkruid (Phlomis).
- Creëer meer schaduw, en plant een boom, het is de beste airco voor je tuin. Dit zijn de beste bomen tegen de hitte
- Hoe meer laagjes groen, hoe beter je tuin gewapend is tegen de droogte. Zo leg je een laagjestuin aan
- Zet klimplanten tegen je gevel en tuinmuur, ze koelen je huis, terras én tuin. Hoe koeler, hoe minder planten last hebben van de droogte. Zo leg je een geveltuin aan
- Leg een wadi of buienborder aan, die vangen het regenwater op en houden het vast in de bodem, als buffer tegen een volgende droogte. Zo leg je een sponstuin aan
- Geef je gazon op tijd, voor de zomer, de nodige voedingsstoffen. Zo bereid je je gazon voor op een droge zomer
- Duurzaam tuinieren? Het beste wapen tegen de droogte!
Vind een verkooppunt bij jou in de buurt
Planten
Nieuwsbrief
Ontvang je graag onze nieuwsbrief vol weetjes en tips over gazon, siertuin, moestuin of terras- en kamerplanten?
Schrijf je nu inVind een verkooppunt bij jou in de buurt
DCM Nieuwsbrief
Ontvang je graag onze nieuwsbrief vol weetjes en tips over gazon, siertuin, moestuin of terras- en kamerplanten?
Copyright © 2024 - Member of Group de Ceuster