Behandelen

Bladluizen bestrijden in de tuinkas

Bladluizen in de kas kunnen nog vervelender zijn dan in de moestuin. In deze warme, vochtige omgeving vermenigvuldigen ze zich razendsnel, en zijn ze ook minder goed bereikbaar voor hun natuurlijke vijanden. Vooral je tomaten, komkommerplanten, aubergines en paprika’s kunnen er ernstig onder te lijden hebben. Grijp in voor het te laat is.

Bladluizen bestrijden met galmuggen en sluipwespen

In de kas zijn nuttige insecten als galmuggen en sluipwespen je bondgenoot tegen bladluizen.

Er zijn veel soorten galmuggen, waaronder ook schadelijke, die zich met planten voeden. Maar binnen die grote familie heb je een heel nuttige groep, die plant noch mens kwaad doet. Zij leggen eitjes in de buurt van de bladluiskolonie. Eén zo’n galmugvrouwtje kan tot 150 eitjes leggen, waarna elke larve die uit het eitje komt tot 100 bladluizen leegzuigt. Van dat schadelijk insect blijft dan alleen nog een wit, leeg velletje over. Galmuggen voelen zich opperbest in de warmte van een serre/kas, tussen 15 en 30°C.

Sluipwespen zijn met hun grote mobiliteit de perfecte aanvulling voor de larven van de galmug. De vrouwelijke sluipwesp legt haar eitjes in de bladluizen, waarna die als voer dienen voor de larve. Na amper 2 weken is die larve al een volwaardige sluipwesp geworden, en begint de cyclus van vooraf aan.

De sluipwesp klinkt gevaarlijker dan ze is. In realiteit gaat het om een klein, zwart wespje van max. 2 mm groot. Ook de (overigens inheemse) galmug is maar 2,5 mm groot – ze hebben dus niets van doen met de gekende wespen en muggen die het wel eens op ons gemunt hebben.

De combinatie van die nuttige galmuggen en sluipwespen vormt een bijzonder efficiënt en snel werkend legertje bondgenoten tegen de bladluizen op je groenten in de kas.

Hoe gebruiken? 

Met Galmuggen + sluipwespen tegen bladluizen in de serre/kas bestel je een mix van 350 poppen van galmuggen en sluipwespen, goed voor 20 m² kas. Je kunt ze inzetten tussen april en september. Verdeel de poppen van de sluipwespen over de 4 bijgeleverde Naturapy boxen dicht bij de bladluizenplaag, het buisje met de poppen van de galmug plaats je op de grond. Opgelet, gebruik geen chemische insecticiden 6 weken voor of na het uitzetten van de poppen!

Wanneer toepassen?*

J F M A M J J A S O N D
                       

toepassingsperiode

*De toepassingsperiode en levenscycli zijn afhankelijk van de weersomstandigheden. Jaarlijkse variaties zijn niet uit te sluiten.

Bladluizen vangen en monitoren

Vaak zijn schadelijke insecten zo klein, of zitten ze zo goed verstopt, dat je ze pas opmerkt wanneer je plant er al onder lijdt. En dan is het eigenlijk al te laat, want een verzwakte plant stopt met groeien, bloeien en vruchten maken, en het duurt een hele tijd voor je ze weer in balans krijgt. Een plaag die je op tijd detecteert, heb je al voor een groot deel gecounterd. En daar zijn gele vangplaten - DCM Yellow-Trap - een bijzonder handig hulpmiddel bij. Op die platen zit immers een laag niet drogende lijm waartegen insecten blijven kleven. Zo worden ze zichtbaar, en krijg je meteen een idee van de omvang van de plaag. Gele lijmvallen trekken onder meer witte vlieg, bladluis en mineervlieg aan, en kunnen ingezet worden in de moestuin, de boomgaard en de siertuin, maar ook in de kas. Op basis van het aantal gevangen schadelijke insecten kun je dan de specifieke plaag efficiënt en heel gericht bestrijden. Mooi meegenomen: alles wat je al met de gele platen hebt gevangen, kan alvast geen schade meer berokkenen.

Hoe gebruiken?

Een verpakking telt 10 vallen. Hang ze boven het gewas, bijvoorbeeld boven de tomatenplanten in de kas, of net onder de kruin in de fruitboom. Je kunt ze inzetten van februari tot oktober.

Let op! Haal de platen weg als je poppen van sluipwespen (Galmuggen + sluipwespen tegen bladluizen in de serre/kas) inzet; deze nuttige dieren worden ook door de platen aangetrokken.

“Met de gele lijmplaten vang je niet alleen bladluizen, maar ook witte vlieg en mineervliegen.”

Wanneer toepassen?*

J F M A M J J A S O N D
                       

toepassingsperiode

*De toepassingsperiode en levenscycli zijn afhankelijk van de weersomstandigheden. Jaarlijkse variaties zijn niet uit te sluiten.

Voor meer informatie over insecten in je tuin, lees ook: Herken de insecten in je tuin en bescherm je planten

Kort samengevat

Ze prikken de bladeren, knoppen en jonge scheuten aan en zuigen gretig de plantensappen op, waardoor de planten verzwakken.

Bovendien scheiden bladluizen honingdauw af, waarop zich roetdauwschimmel kan ontwikkelen, dat zwarte, plakkerige laagje dat je wel eens op de bladeren van rozen aantreft.

Je kan bladluizen bestrijden met galmuggen en sluipwespen. De combinatie van die nuttige galmuggen en sluipwespen vormt een bijzonder efficiënt en snel werkend legertje bondgenoten tegen de bladluizen op je groenten in de serre/kas. Ook kan je de bladluizen tijdig vangen en monitoren met de  DCM Yellow-Trap®

Galmuggen + sluipwespen tegen bladluizen in de serre/kas kan je toepassen vanaf april tot en met september.

Anderen lazen ook deze tuintips

Vind een verkooppunt bij jou in de buurt

boog

DCM Nieuwsbrief

Ontvang je graag onze nieuwsbrief vol weetjes en tips over gazon, siertuin, moestuin of terras- en kamerplanten?

Copyright © 2024 - Member of Group de Ceuster