Onderhoud

Buxus bemesten en onderhouden met kalk

Buxus is een sterke plant die veel kan verdragen. Op één voorwaarde: dat je hem onderhoudt met voldoende kalk en een uitgebalanceerde voeding.

Kalk

Buxus is een kalkvreter. Hij heeft dus veel kalk nodig. Zonder kalk kan hij onvoldoende voedingsstoffen opnemen. Hij zal dan niet groeien zoals verwacht en vaak ook gebreksziekten vertonen zoals gele of bleke bladrandjes. Dat tekort aan kalk kan gemakkelijk voorkomen worden met een jaarlijkse onderhoudsbekalking. DCM Groen-Kalk® is een zachtwerkende, gekorrelde kalk die vlot oplost en een hoog gehalte aan magnesium bevat, een element dat de bladeren een diepgroene kleur geeft. DCM Groen-Kalk® kan in de tuin in de volle grond gebruikt worden of voor buxus in pot op het terras. Hij verhoogt op een veilige manier de pH van de grond waardoor de buxusplantjes de voedingsstoffen optimaal kunnen opnemen en gebreksziekten voorkomen kunnen worden.

Aangepaste voeding voor buxus

Naast kalk heeft je buxus ook een aangepaste voeding nodig. Voor buxus kies je het beste een meststof met een evenwichtige verhouding tussen stikstof en kalium voor een compacte groei en een goede afharding in het najaar. DCM Meststof Buxus bevat bovendien extra zeewierkalk voor een optimale zuurtegraad en magnesium voor een frisgroene kleur van je buxus. De vrijstelling van de voedingsstoffen gebeurt geleidelijk volgens de noden van de plant.

Omdat buxus een struik is die vlot en continu wil groeien, geeft je hem tijdens de groeiperiode het beste ongeveer om de 100 dagen een bemesting met DCM Meststof Buxus. Ook na een snoeibeurt vult DCM Meststof Buxus de voedingselementen in de bodem aan en bevordert ze de hergroei, zodat de struiken zich snel herpakken.

Welke productvoordelen heeft deze meststof?

  • evenwichtige verhouding tussen stiksof en kalium voor een compacte groei en een goede afharding in het najaar
  • met zeewierkalk voor een optimale zuurtegraad
  • rijk aan magnesium voor frisgroene blaadjes
  • buxus wortelt oppervlakkig, een goede spreiding van de meststof over het volledige oppervlak is dus noodzakelijk, dankzij de MINIGRAN® TECHNOLOGY is dit perfect mogelijk
  • kan ook gemengd worden met de potgrond van je buxus in pot die je terras verfraait

Hoe DCM Meststof Buxus gebruiken?

IN VOLLEGROND

Indien mogelijk, oppervlakkig inwerken in de bodem. Bij droog weer beregenen om de werking te versnellen. Na elke snoeibeurt bemesten om de hergroei te bevorderen.

in perken
aanplanting 80 - 120 g/m²
onderhoud 60 - 80 g/m² (in het voorjaar en na het snoeien)
alleenstaande buxus
diameter 30 cm 20 g/plant
diameter 50 cm 40 g/plant
in hagen
breedte 50 cm 60 g per lopende meter
breedte 100 cm 120 g per lopende meter

IN POTTEN

Bij het inpotten met de potgrond vermengen.

kan je heel eenvoudig aan het gietwater toevoegen. Deze meststof bevat organische voedingsstoffen van natuurlijke oorsprong en is ideaal voor een rustige en compacte groei.

bij het inpotten 2 - 4 g/L potgrond
om de 3 maanden 1 - 2 g/L potgrond

Buxus weerstaat goed aan de zon, maar indien deze blootstelling aan de zon gepaard gaat met een droge bodem, worden de blaadjes flets en ogen ze minder mooi. In sommige gevallen kun je op de blaadjes zelfs beschadiging door verbranding vaststellen. Daarom is het belangrijk om uw buxus regelmatig water te geven.

Heb je slechts enkele buxusstruiken?

Dan is de DCM Meststof Buxus in een waterbestendig en hersluitbaar zakje iets voor jou. Doordat het zakje hersluitbaar is kunnen de meststoffen, na gebruik, netjes en geurloos opgeborgen worden tot je ze weer nodig hebt. Dankzij het handige formaat, de kleine hoeveelheid meststoffen (750 g) en het grote gebruiksgemak is deze meststof zeer geliefd bij tuinliefhebbers met enkele buxusstruiken in de tuin of een aantal potten op het terras.

Meer informatie over je buxus? Lees het artikel S.O.S. Buxus: eenvoudig stappenplan voor een stralende buxus

Kort samengevat

Buxus is een kalkvreter. Zonder kalk kan de buxusplant onvoldoende voedingsstoffen opnemen. Hij zal dan niet groeien zoals verwacht en vaak ook gebreksziekten vertonen zoals gele of bleke bladrandjes. Dat tekort aan kalk kan je gemakkelijk voorkomen met een jaarlijkse onderhoudsbekalking met DCM Groen-Kalk®

Voor buxus kies je het beste een meststof met een evenwichtige verhouding tussen stikstof en kalium voor een compacte groei en een goede afharding in het najaar. DCM Meststof Buxus bevat bovendien extra zeewierkalk voor een optimale zuurtegraad en magnesium voor een frisgroene kleur van je buxus.

Anderen lazen ook deze tuintips

Vind een verkooppunt bij jou in de buurt

boog

DCM Nieuwsbrief

Ontvang je graag onze nieuwsbrief vol weetjes en tips over gazon, siertuin, moestuin of terras- en kamerplanten?

Copyright © 2024 - Member of Group de Ceuster