Een tuin in laagjes? Niets dan voordelen.
Een weerbare tuin? Die bouw je op als een lasagne, met laagjes. Bomen, struiken, vaste planten, bloembollen en bodembedekkers vormen samen één sterk geheel dat bestand is tegen extreem weer. In een laagjestuin voelen dieren zich zoveel meer beschut en veilig.
In een laagjestuin groeien de planten onder en tussen elkaar, precies zoals het in de natuur gebeurt. Je kunt er veel meer planten in kwijt dan in een klassieke tuin, krijgt een hogere diversiteit aan bloemen en dieren, én je tuin wordt weerbaarder tegen extreme weersomstandigheden. Droogte en overvloedige regens krijgen veel minder vat op zo’n gemengde beplanting. Een laagjestuin vormt een microklimaat op zich, waar het op hete dagen zoveel koeler en frisser blijft. Elke laag bloeit er op een ander tijdstip, op een andere manier, en lokt telkens weer andere dieren. Lijsters, merels, padden en egels komen er slakken smullen. Mezen vangen er rupsen, lieveheersbeestjes en oorwurmen. En sluipwespen verorberen de bladluizen. Een laagjestuin vormt een ecosysteem op zich.
STAPPENPLAN
Zo bouw je een laagjestuin op
- Begin met één of meerdere (meerstammige) bomen, je biedt er jezelf verkoeling mee, en doet er tal van insecten een groot plezier mee. Lees hier welke bomen in jouw tuin passen.
- Plant struiken, die leveren variatie op, en vergen weinig werk. Met rozen breng je extra kleur, geur, nectar en stuifmeel in je tuin.
- Inheemse en andere vaste planten zorgen voor nog meer bloemen, en massa’s voedsel voor nuttige insecten. Dankzij hen blijft je tuin gezond en in evenwicht.
- Plant bloembollen, ze zorgen voor de allereerste kleur, nectar en stuifmeel van het seizoen.
- Nog lege plekken? Zaai ze in met inheemse bloemen. Lees hier hoe je makkelijk zelf bloemen zaait.
Welke struiken voor jouw tuin?
Dieren voelen zich veilig en geborgen in een tuin met hagen en struiken, of (kleine) meerstammige struikbomen. Hoe meer bloemen en bessen ze produceren, hoe beter voor de insecten en vogels. Het krentenboompje, een compacte magnolia of laagstam fruitboom zorgen voor hoogte in je tuin zonder al te veel plaats in te nemen. Vul aan met sterke struiken zoals een vlinderstruik, kornoeljes, de parelstruik, Abelia, Spirea, Deutzia, Viburnum, rododendron en (botanische) rozen. Koop je al meteen grote exemplaren, dan is je tuin snel gevuld, dieren vinden er makkelijker hun weg en je tuin wordt sneller weerbaarder. En waarom geen voedselbosje? Bomen met fruit, bessen en noten leveren voedsel voor jou én voor het dierenleven.