Onderhoud

Fruitbomen: wanneer planten, hoe bemesten en hoe snoeien?

Voordat jij kan genieten van sappige en gezonde vruchten uit eigen tuin, hebben je fruitbomen eerst een goede verzorging nodig. Het is dus belangrijk om niet alleen voldoende aandacht te besteden aan de aanplanting, maar ook aan een correcte bemesting en onderhoud. 

Wij geven je graag onze beste tips voor sappig fruit uit je eigen tuin.

Wanneer fruitbomen planten? 

De beste periode om fruitbomen te planten is in de wintermaanden, wanneer ze in rust zijn. Dat kan vanaf oktober tot einde maart. Zo hebben ze voldoende tijd om hun wortels te laten wennen aan de nieuwe bodem, en kunnen ze meteen beginnen groeien in het voorjaar. Kies wel een moment dat het niet vriest. 

Plaats je fruitbomen bij voorkeur op een zonnig plekje. 

Hoe fruitbomen bemesten?

Om te groeien en te bloeien en om de vele vruchten te laten rijpen tot heerlijk sappig fruit, willen fruitbomen en bessenstruiken een evenwichtige en voedzame bodem. DCM Meststof Aardbeien & Kleinfruit is een organische meststof om fruitbomen en kleinfruit op het juiste ogenblik van de ideale voedingsstoffen te voorzien. Het hoog gehalte aan kalium en fosfor zorgt voor een goede bloei, een mooi aandikken en een perfect afrijpen van de vruchten.

Op de meeste gronden vragen fruitbomen bovendien een jaarlijkse bekalking.

Tips voor het bemesten van fruitbomen

  • Voer in het late najaar (oktober – december) een bekalking uit met 1 – 2 kg per 10 m² DCM Zeewierkalk Korrel.
  • Geef voeding in het vroege voorjaar (februari – aprilmei): 0,8 – 1,2 kg per 10 m² DCM Meststof Aardbeien & Kleinfruit. De hoogste dosis geef je wanneer de fruitbomen in een grasveld staan zoals dat bij oude boomgaarden het geval is.
  • Geef ongeveer een of anderhalve maand voor de oogstperiode aanbreekt een extra bemesting.

De actieve wortels van fruitbomen en struiken bevinden zich aan de buitenkant van het wortelstelsel. Bemest daarom minstens de volledige grondoppervlakte die ingenomen wordt door de kroon van je fruitboom of –struik. Wanneer er zoals in een oude boomgaard gras onder de fruitbomen groeit, dan is het raadzaam om de volledige oppervlakte van de boomgaard te bemesten met DCM Meststof Aardbeien & Kleinfruit. Doe je dit niet, dan kunnen er storende verschillen in grasgroei en graskleur optreden.

Hoe fruitbomen snoeien?

Om fruitbomen lang in vorm te houden en de productie op peil te houden, is een goede snoei noodzakelijk. Iedere fruitsoort eist een specifieke snoei. Vraag hierover uitleg aan je plantenverkoper. Wij geven je graag enkele algemene regels.

Tips voor het snoeien

  • Snoei steeds boven een buitenknop, zodat de tak die daaruit ontstaat naar buiten zal groeien. In het andere geval groeien nieuwe takken vaak tussen de reeds aanwezige takken.
  • Knip altijd vlak boven een knop. Als er te veel hout boven de knop blijft staan, zal dat inrotten en hebben ziekten en plagen een toegangspoort.
  • Knip de takken altijd schuin af.

Tip

Staan je fruitplanten in pot en wil je graag regelmatig lekker fruit plukken, dan besteed je het best extra aandacht aan de watergift, bemesting en verzorging.

Voor meer info over een gezonde moestuin, lees ook: Je moestuin aanleggen van A tot Z: zo ga je te werk

Kort samengevat

De beste periode om fruitbomen te planten is in de wintermaanden, wanneer ze in rust zijn. Dat kan vanaf oktober tot einde maart. Zo hebben ze voldoende tijd om hun wortels te laten wennen aan de nieuwe bodem, en kunnen ze meteen beginnen groeien in het voorjaar.

Om te groeien en te bloeien en om de vele vruchten te laten rijpen tot heerlijk sappig fruit, willen fruitbomen en bessenstruiken een evenwichtige en voedzame bodem. DCM Meststof Aardbeien & Kleinfruit is een organische meststof om fruitbomen en kleinfruit op het juiste ogenblik van de ideale voedingsstoffen te voorzien. 

  • Snoei steeds boven een buitenknop, zodat de tak die daaruit ontstaat naar buiten zal groeien. In het andere geval groeien nieuwe takken vaak tussen de reeds aanwezige takken.
  • Knip altijd vlak boven een knop. Als er te veel hout boven de knop blijft staan, zal dat inrotten en hebben ziekten en plagen een toegangspoort.
  • Knip de takken altijd schuin af.

Vind een verkooppunt bij jou in de buurt

boog

DCM Nieuwsbrief

Ontvang je graag onze nieuwsbrief vol weetjes en tips over gazon, siertuin, moestuin of terras- en kamerplanten?

Copyright © 2024 - Member of Group de Ceuster