Header image alt
Onderhoud

Hoe fruitbomen bemesten, verzorgen en snoeien?

Wat is er leuker dan je eigen fruit te kweken? Appels, peren, pruimen, kersen en krieken vers van de boom. Hoe houd je je fruitbomen sterk en gezond, en oogst je heerlijk veel fruit uit eigen tuin? Dit zijn onze allerbeste verzorgingstips. 

Hoe fruitbomen bemesten?  

Net zoals je zelf niet zonder eten kunt, kan ook je fruittuin niet zonder voeding. Jaar na jaar appels, peren, pruimen, kersen… produceren, vergt een pak energie. Maar of er voldoende voedingsstoffen in de bodem zitten, kun je met het blote oog niet zien. Neem een staal met de DCM Bodemanalyse Testkit, dan weet je precies of en hoeveel meststoffen (en kalk) je fruitbomen nodig hebben. Kies een meststof specifiek voor fruit zoals DCM Meststof Aardbeien & Kleinfruit. Die zorgt ervoor dat de bomen gestaag doorgroeien zonder stilstand of tekorten, dat ze rijkelijk bloeien en veel vruchten vormen.  

Fruitbomen bemest je in het vroege voorjaar, tussen februari en mei. 

Hebben je fruitbomen kalk nodig?  

Kalk is onontbeerlijk voor fruitbomen. Het maakt dat de wortels de voedingsstoffen beter en sneller opnemen, en verbetert de structuur van de bodem. Niet elke bodem bevat voldoende kalk, ook dat kun je alleen weten na een bodemanalyse. DCM Zeewierkalk Korrel geef je best in het late najaar, tussen oktober en december.   

Hoe fruitbomen snoeien? 

Fruitbomen snoei je jaarlijks wanneer ze jong zijn, om ze een mooie open kruin te geven, daarna volstaat elke drie jaar. In een luchtige kruin maken ziektes minder kans en krijgen de vruchten meer licht.   

Iedere fruitsoort eist een specifieke snoei. Vraag hierover uitleg aan je plantenverkoper. Wij geven je graag enkele algemene regels: 

  • haal alle takken die elkaar kruisen of schuren weg  

  • kort de hoofdtakken met één derde in 

  • snoei de zijtakken tot op twee of drie knoppen terug 

  • knip altijd schuin, boven een naar buiten staande knop  

Wanneer fruitbomen snoeien? 

Appels en peren snoei je tussen november en eind februari. Steenfruit zoals pruimen, kersen, krieken, perziken en nectarines snoei je in de zomer, dan zijn ze het minst vatbaar voor loodglans.  

Hoe bescherm je fruitbomen tegen vraatzuchtige rupsen?  

In een fruittuin leven veel rupsen. Ze voeden zich met mals groen of met fruit, om uit te groeien tot (nacht)vlinders. Sommige tonen zich helaas vraatzuchtig, en verpesten een flink deel van je oogst. Gelukkig bestaan daar biologische oplossingen voor.   

Fruitmot

De rups van de fruitmot baant zich een weg naar het klokhuis van appelen en peren, en maakt het fruit quasi oneetbaar.  

Hoe bescherm je je fruitbomen tegen de fruitmot?  

Kleine wintervlinder 

De rups van de kleine wintervlinder voedt zich in het vroege voorjaar met de knoppen en jonge bladeren van appelaars, kersen… Het gevolg? Minder en vervormd fruit.  

Hoe bescherm je je fruitbomen tegen de kleine wintervlinder?  

Pruimenmot

De rups van de pruimenmot voedt zich met het vruchtvlees van pruimen, mirabellen, abrikozen en perziken. De vruchten worden onsmakelijk of rotten. 

Hoe bescherm je je pruimen tegen de pruimenmot?  

Kersenvlieg

De kersenvlieg legt haar eitjes in de kersen, waarna de rupsen zich voeden met het vruchtvlees. Dat betekent een pak minder kersen voor jou.  

Hoe bescherm je je kersen tegen de kersenvlieg? 

TIP 

Laat je kippen (’s winters) tussen de fruitbomen lopen, die pikken een pak rupsen en poppen op en helpen zo een plaag mee te onderdrukken.  

TIP 

Met een gemengde haag rond je fruitbomen trek je veel bestuivers en natuurlijke vijanden aan zoals sluipwespen en vogels, die bladluizen en rupsen uit je fruitbomen eten.  

Waarom fruitbomen witten?  

Vroeger werden de stammen van fruitbomen vaak gewit of gekalkt. Een oud gebruik met veel voordelen! DCM Tree-Shield® Bomenwitsel vormt een fysische barrière tegen parasieten die zich in de schors willen nestelen. Het voorkomt ’s winters vorstscheuren en beschermt de stam hartje zomer tegen zonnebrand. En het oogt nog mooi ook, zo’n gekalkte stam.  

Hoe fruitbomen witten?  

Van plan om fruitbomen te planten? Lees hier hoe je er aan begint. (nieuwe versie) 

Kort samengevat

Doe voor alles een bodemanalyse. Wijst die uit dat er te weinig voedingsstoffen zijn, geef dan in de lente DCM Meststof Aardbeien & Kleinfruit. Is er kalk tekort, dan strooi je in het late najaar DCM Zeewierkalk Korrel.  

Appels en peren snoei je in de winter, perziken, nectarines, kersen, krieken en pruimen in de zomer, dan zijn ze het minst gevoelig voor loodglans.  

Controleer je fruit regelmatig op rupsen! Bescherm je oogst op een natuurlijke en efficiënte manier met vallen en feromonen tegen de fruitmot, de kleine wintervlinder, de pruimenmot en de kersenvlieg.  

Summary image alt