1. De zuurtegraad (pH-waarde) van de bodem:
De zuurtegraad van de bodem wordt beïnvloed door allerlei factoren. Is de zuurtegraad te laag dan is de bodem te zuur. Voor heel wat planten is dit nadelig. In een zure grond kunnen zij niet vlot voedingsstoffen opnemen en gaan ze slecht of helemaal niet groeien.
Er zijn echter ook planten die wel goed gedijen in een zure grond. Dit geldt bijvoorbeeld voor heide, azalea’s, rhododendrons en blauwe hortensia’s.
Vandaar dat het erg belangrijk is dat je de zuurtegraad (pH) van jouw bodem kent alvorens je begint te planten.
2. De bodemstructuur
Deze factor is op de eerste plaats belangrijk voor de waterhuishouding en bijgevolg ook voor de voedselvoorziening van de planten (planten nemen voedingsstoffen enkel op als ze in water opgelost zijn). Verder speelt hij een belangrijke rol in de ontwikkeling van een goed bodemleven (regenwormen en micro-organismen), wat dan weer bijdraagt tot een optimale ontwikkeling van de plantenwortels.
3. De voedselvoorziening
Deze groeifactor is van cruciaal belang voor de ontwikkeling van de planten. Wanneer er een essentiële voedingsstof ontbreekt, zullen bepaalde vitale biochemische processen niet of slechts in beperkte mate kunnen plaatsvinden, waardoor de planten gaan verwelken. Door via een extra bemesting bepaalde voedingsstoffen toe te dienen zal de vitaliteit van de planten weer toenemen (bijv. magnesium voor mooie groene bladeren)..
Doe een bodemanalyse in 4 eenvoudige stappen:
Neem een representatief bodemstaal
Een representatief bodemstaal neem je, door op verschillende plaatsen een staal uit de toplaag te nemen, en deze goed te mengen.Meet de zuurtegraad en bodemvruchtbaarheid zoals aangegeven op de verpakking
Geef jouw unieke code in op dcm.garden en voeg de meetresultaten toe
Ontvang onmiddellijk jouw persoonlijk gedetailleerd tuinadvies