Aanleg

Een nieuw gazon aanleggen, stap voor stap

Een nieuw gazon aanleggen doe je best tussen half maart en begin juni, of van september tot en met oktober.

Vind hier het stappenplan:

Stap 1: Spit de bodem los

Spit de bovenste 30 cm om, maak de kluiten goed los en verwijder storende zaken als stenen en afval. Verwijder ook de wortels van de doorlevende onkruiden als kweekgras, akkerwinde en heermoes.

Stap 2: Rol de grond aan

Rol de grond aan, en werk oneffenheden weg. Verwijder stenen en onkruidwortels.

Stap 3: Breng de zuurtegraad van de bodem op peil

Breng de zuurgraad (pH) van de bodem op peil door een bekalking uit te voeren met 1 tot 1,5 kg DCM Groen-Kalk® per 10 m². Dat bevordert de opname van voedingsstoffen en de ontwikkeling van een sterke grasmat.

Stap 4: Verhoog het humusgehalte

Een gazon wordt slechts één keer aangelegd en moet lang meegaan. Het is dus van het grootste belang de bodem een optimale structuur te geven en het humusgehalte te verhogen. Na de aanleg, is dat immers onbegonnen werk. Het kant-en-klaar product DCM Meststof Aanleg Gazon (NPK 6-5-3) brengt zowel humus aan voor een goede bodemstructuur als een uitgebalanceerde basisvoeding voor een goede groei van de jonge grassprietjes. U vangt dus twee vliegen in één klap. DCM Meststof Aanleg Gazon mag tot op de dag van het zaaien of leggen van de graszoden gebruikt worden. Gebruik 1 kg per 10 m² voor zwaardere leem- en kleigronden of 2 kg per 10 m² voor lichte zandgronden.

Stap 5: Zaai graszaad of rol graszoden uit

Kies het juiste soort graszaad of graszoden. Houd daarbij in de eerste plaats rekening met de functies die het gazon moet vervullen.

Bij graszaad: Verdeel de benodigde hoeveelheid graszaad in twee gelijke delen. Zaai de helft in de lengterichting van het gazon de andere helft er dwars overheen. Hark de grond mooi effen, druk de bodem licht aan met een wals en bevochtig de oppervlakte gelijkmatig.

Bij graszoden: rol de graszoden uit op een voldoende vochtige grond. Graszoden dien je ook met een wals aan te drukken.

Stap 6: Zorg voor voldoende water

Houd de toplaag voldoende vochtig. Besproei dagelijks met een fijne straal, zodat de het graszaad goed hecht. Dat bevordert een vlotte en gelijkmatige opkomst. Sproei echter niet te veel, dit zal ervoor zorgen dat de zaadjes wegvloeien.

Stap 7: Laat nu maar groeien

Een eerste maaibeurt kan wanneer het gras ongeveer 8 centimeter hoog is. Snijd de jonge grassprietjes niet korter dan 4 à 5 centimeter.

Stap 8: Eerste onderhoudsbemesting

Na de derde maaibeurt is het tijd voor de eerste onderhoudsbemesting. DCM Gazonmeststof voorziet je nieuw gazon van een evenwichtige voeding.

Wist je dat?

Een nieuw aangelegd gazon is ook voor onkruid een perfecte plaats om wortel te schieten zodat onkruidgroei helaas bijna niet te vermijden is. Er is echter geen reden tot paniek: door te maaien zullen de meeste onkruiden vanzelf verdwijnen.

Vind een verkooppunt bij u in de buurt

DCM Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!