Onderhoud

Gazon kalken: waarom, hoe vaak en wanneer?

Bodems verzuren, dat is een natuurlijk proces. Maar wordt de bodem te zuur, dan kunnen de graswortels niet voldoende voedingsstoffen opnemen, en groeit je gras minder goed. Er vormen zich gele vlekken in je gazon, er duikt meer mos en onkruid op, en zelfs schimmels. Mos is immers dol op zure grond. Bij gazons met een robot- of mulchmaaier worden de maairesten niet meer goed verteerd en vormt er zich een verstikkende viltlaag. Laat dit alles niet gebeuren! Gelukkig is er een eenvoudige remedie om de zuurtegraad van je gazon terug in evenwicht te brengen, en dat is: kalk strooien.

De zuurtegraad van de bodem bepalen

Hoe zuur de bodem van je gazon is, kun je niet met het blote oog waarnemen, je moet het meten. Doe het voordat je begint te bekalken! Dat kan al met een eenvoudige bodemtest, zoals de DCM Bodemanalyse Testkit. De analyse van de test vertelt je hoe hoog of laag de zuurtegraad of pH waarde is, en hoeveel kalk je gazon nodig heeft.

De ideale zuurtegraad voor een gazon ligt tussen 6,2 en 6,7. Een lagere pH, tussen 5,5 en 6, duidt op een licht verzuurde bodem. Eén keer per jaar kalk strooien is doorgaans voldoende om de zuurtegraad weer op peil te brengen. Als onderhoudsdosis kun je rekenen op 0,8 kg DCM Groen-Kalk® per 10 m². Bodems met een pH lager dan 5 zijn zwaar verzuurd en hebben behoefte aan een grondige herstelbeurt. De bodemanalyse vertelt je hoeveel kalk je gazon in dat geval precies nodig heeft. Heeft je bodem naast een lage zuurtegraad ook last van een verstikkende viltlaag? Gebruik dan DCM Gazonkalk. Deze kalk bevat naast het natuurlijke calcium en magnesium, bacteriën die de verdichting van de bovenste bodemlaag verhelpen. DCM Gazonkalk brengt niet alleen de zuurtegraad op peil, maar maakt ook verticuteren overbodig.

Hoe vaak je gazon bekalken?

Hoe vaak je kalk op je gras moet strooien, hangt van verschillende factoren af. Zo verzuren zandgronden van nature sneller, en hebben die vaker te kampen met kalktekort. Elk jaar je gazon zomaar bekalken, zonder eerst de zuurtegraad van de bodem te meten, is geen goed idee. Teveel kalk is immers ook niet goed voor de bodem en je gazon. Doe elk jaar of elke twee jaar een bodemtest. Die vertelt je of en hoeveel kalk je gazon dan nodig heeft.

Wanneer je gazon het beste bekalken?

Kalk kun je van september tot mei strooien, maar de beste periode is tussen half oktober en half februari. Door de vele regens of de sneeuw lost de kalk dan gemakkelijk op en dringt hij snel de bodem in. Eén gift per jaar is doorgaans voldoende. Gazons op zwaar verzuurde bodem moeten echter eerst hersteld worden, die geef je twee keer kalk: één keer in het vroege voorjaar en een tweede keer in het najaar.

Op je gazon strooi je korrelkalk, geen poeder, dat waait alle kanten op, ook richting planten die liever geen kalk hebben, zoals hortensia’s of rododendrons. Je strooit het best met een meststofstrooier; op een klein gazon kan het met de hand.

Kalk strooien? Zo doe je dat.

  1. Maai je gras voor je gaat bekalken
  2. Strooi de kalk uit met een strooiwagen, zo bereik je het meest egale resultaat
  3. Volg de aanbevolen dosis zoals aangegeven voor onderhoud of herstel

Tip

Mag je kalk en meststoffen tegelijk strooien?

Ja, kalk en organische meststoffen kunnen samen uitgestrooid worden. Maar het is beter voor je gazon om eerst kalk te geven, en twee of drie weken later meststoffen uit te strooien. Zo heeft de kalk al een deel van haar werk kunnen doen, en nemen de graswortels de voedingstoffen beter op.

DCM Groen-kalk®

DCM Groen-Kalk®, de sleutel tot een prachtig gazon!

  • strooit makkelijk uit
  • bevat extra magnesium
  • voor een diepgroen gazon
Zoek een verkooppunt
DCM Gazonkalk

DCM Gazonkalk, een prachtig gazon zonder verticuteren!

  • strooit makkelijk uit
  • bevat extra magnesium
  • voor een diepgroen gazon
  • verticuteren overbodig
Zoek een verkooppunt

Lees ook: Gazon aanleggen, onderhouden en herstellen, Kalk voor je gazon en de rest van je tuin

Kort samengevat

In een te zure bodem (pH lager dan 6) kunnen de graswortels de voedingsstoffen maar moeilijk opnemen, vertraagt de groei en wordt je gazon vatbaarder voor onkruid en mos. Om een te zure bodem terug in evenwicht te brengen, moet je bekalken. 

Je gazon bekalk je best tussen half oktober en half februari.

Op je gazon strooi je gekorrelde magnesiumkalk zoals DCM Groen-Kalk® of DCM Gazonkalk. Deze kalk strooit makkelijk uit en bevat extra magnesium voor een diepgroen gazon. De toegevoegde bacteriën in DCM Gazonkalk helpen bovendien om een verstikkende viltlaag te voorkomen, en maken verticuteren overbodig.

Anderen lazen ook deze tuintips

Vind een verkooppunt bij jou in de buurt

boog

DCM Nieuwsbrief

Ontvang je graag onze nieuwsbrief vol weetjes en tips over gazon, siertuin, moestuin of terras- en kamerplanten?

Copyright © 2024 - Member of Group de Ceuster