Wapen je tuin tegen de hitte

Hoe wapen je je tuin tegen de hitte?

Je tuin vormt de allerbeste airco die je je maar kunt bedenken. Tenminste als er genoeg groen en schaduw is. Klimplanten en bomen zijn dé ingrediënten voor een verkoelende tuin.

26°C, dat is de temperatuur waarbij de meesten onder ons richting schaduw schuiven; in de schaduw voelt het al snel 5 graden koeler aan dan in de zon. Maar een boom doet het veel beter dan een parasol of luifel: onder een boom kan het op een hete dag 10 tot 15 graden frisser zijn! Een boom vormt een airconditioningsysteem op zich. Hoe dat werkt? Op een warme zomerdag verdampt een boom tot 400 liter vocht. Door de verdamping duwt de boom de warme lucht naar boven en zuigt hij onderaan koele lucht aan. Ook de luchtvochtigheid rond de boom stijgt, wat extra comfortabel aanvoelt. Hoe meer blad een kruin heeft, hoe sterker het verkoelend effect. Groeit er onder de boom gras, bodembedekkers of ander planten, dan bereik je een nog groter effect. Dit graszaad kan probleemloos groeien in de schaduw onder een boom.

 

Een boom in de tuin? Niets dan voordelen!

  • Een frissere tuin
  • Vogels en insecten komen er schuilen of nestelen
  • Slurpt bij hevige regenbuien het water snel op
  • Haalt CO2 uit de lucht

Elke tuin een boom(pje)

Het hoeft niet per se een brede boom te zijn, een smalle, hoge boom zoals een Italiaanse populier of een berk heeft net zoveel blad (en dus verkoelend effect), maar neemt minder ruimte en licht in. In een tuin waar van nature al niet veel licht binnenvalt, neem je het beste een boom die pas in mei in blad komt, zoals een valse christusdoorn (Gleditsia triacanthos). Dan kun je wel nog volop van de lentezon genieten. Heb je weinig plaats, plant dan een meerstammige boom zoals de zevenzonenboom Heptacodium miconoioides, een krentenboompje, sierappel of een compacte lindesoort.

Kijk hier welke andere bomen nog geschikt zijn voor jouw tuin.

TIP

Bomen plant je het best tussen oktober en midden maart. Doe het zorgvuldig, de manier waarop je je boom plant, is cruciaal voor zijn verdere groei!

Wanneer en hoe een boom planten?

Parasol puur natuur

Groen boven je terras voelt koeler en aangenamer aan dan een parasol of luifel. Denk maar aan een voorgeleide boom zoals een dakmoeraseik of een amberboom in parasolvorm. Die vragen meer snoeiwerk en zijn duurder in aankoop dan een klassieke boom, maar in een kleine tuin brengen ze wel die extra koelte die je op hete dagen kunt gebruiken. Of laat klimplanten zoals een druif langs kabels of een raster boven je terras groeien. Het is de goedkoopste parasol, én je krijgt er nog lekkere druiven bij.

TIP

Ook terrasplanten zorgen voor extra koelte en doen de temperatuur op hete dagen mee dalen; hoe meer en hoe volumineuzer de planten, hoe groter het effect. Ontdek hier hoe je een mediterrane sfeer op je terras creëert.

Houten terras nog frisser

Vooral de steden kreunen onder de zomerse hitte: in de zomer kan het verschil tot 8 graden bedragen, tegenover het omringende platteland. Hoe meer beton en stenen, des te heter het wordt. Een klassiek terras van blauwe hardsteen of donkere tegels wordt op een hete dag een bakplaat, met temperaturen tot 50°C. Bleke tegels en grind blijven koeler, tegels met kieren en plantjes vangen minder hitte op en geven daarna ook minder hitte af. Het beste terras tegen de hitte is een houten terras. Hout accumuleert minder warmte dan beton en baksteen, en straalt het ook niet uit. Het wordt nooit zo warm als steen. En heb je wel echt een groot terras nodig? Hoe kleiner het aandeel verharding in je tuin, hoe beter: elke vierkante meter extra groen resulteert in een frissere tuin.

Tegels vervangen door planten? Zo pak je het aan.

Klimplanten maken het verschil

De grootste winst zit hem in je tuinmuur en gevel. Een stenen muur vangt de warmte op, buffert ze en straalt ze terug uit, ook ’s nachts. Tegen een zuidermuur kan de temperatuur overdag oplopen tot maar liefst 70° C! Met klimplanten tegen de muur kun je die temperatuur op een hete dag met 10 tot 15 graden doen dalen. De planten vangen de warmte op en sturen die terug de lucht in, gekoeld met het vocht dat ze mee verdampen. Tegelijkertijd blijft er tussen de muur en de bladeren een isolerend luchtlaagje dat de hitte weert. En met klimplanten bied je ook voedsel en schuilplekken voor tal van insecten en vogels.

Hier vind je nog meer ideeën om je gevel te vergroenen.

Mooie klimmers met genoeg blad om de warmte tegen te houden, en die toch niet te groot worden, zijn de chocoladewingerd, klimrozelaars, clematissen, druivelaars en Toscaanse jasmijn. Hop, wilde wingerd, klimop en bruidssluier klimmen erg hoog en breed, en zijn enkel geschikt voor een grote muur.

TIP

Wist je dat een groendak ook mee helpt om je huis en tuin koeler te houden? Lees hier alles over de voordelen van een groendak.

boog

DCM Nieuwsbrief

Ontvang je graag onze nieuwsbrief vol weetjes en tips over gazon, siertuin, moestuin of terras- en kamerplanten?

Copyright © 2024 - Member of Group de Ceuster