Behandelen

Rooddraad in het gazon aanpakken

Rooddraad herken je aan de rode schimmeldraden en de rode tot gele plekken in het gazon. Het begint met kleine, onregelmatige, geelbruine plekken van 2 tot 5 cm groot, daarna komen rode schimmeldraden tevoorschijn. De plekken groeien uit tot 15 à 20 cm diameter. De schimmeldraden lijken net rode grassprieten. Maar wanneer je ze in detail bekijkt, herken je er een typische vertakte, gevorkte vorm in, net een mini-gewei. Rond de schimmeldraden kleurt het gras geel.

Wat is rooddraad?

Rooddraad (Laetisaria fuciformis) is een schimmelziekte in het gazon. De aantasting komt, net zoals bij veel andere schimmels, voornamelijk voor bij warm en vochtig weer. Rooddraad kan zich doorheen het hele gazonseizoen ontwikkelen, van maart tot november, ook bij lage temperaturen (vanaf 5°C, tot 30°C). Fris en droog weer doen de schimmel tijdelijk afnemen.

Wat zijn de oorzaken van rooddraad in het gazon?

De voornaamste oorzaak van rooddraad is een tekort aan voeding, meer bepaald stikstof. Ook jonge gazons, met een beperkt wortelgestel, zijn vatbaar voor rooddraad, en gazons op een slechte bodemstructuur, waarin de wortels zich onvoldoende kunnen ontwikkelen. Zit er veel vilt in je grasmat? Wees dan alert voor rooddraad! De viltlaag verhindert de opname van water, lucht en meststoffen, en remt de wortels in hun ontwikkeling. Rooddraad ontwikkelt zich ook op gazons die overmatig besproeid worden, en in periodes van intense neerslag of hoge luchtvochtigheid. De schimmel komt zowel op siergazon als op speel- en sportgazon voor.

Schade

Rooddraad vestigt zich enkel op de grassprieten, en tast de wortels van het gras niet aan. Het gras stopt met groeien, maar gaat meestal niet dood. Rooddraad ontsiert wel je gazon met rode en gele plekken. Die herstellen niet vanzelf. Soms blijven er, na de behandeling, ook kale plekken in het gazon achter.

Hoe rooddraad voorkomen?

In een goed gevoed gazon maakt rooddraad veel minder kans. Bemest je gazon regelmatig en met de juiste meststoffen, in drie beurten over het groeiseizoen verspreid. Zit er echter veel vilt in het gazon, dan belet die viltlaag dat de graswortels de voedingsstoffen ten volle kunnen opnemen. Verticuteer je grasmat, voor je bemest.

Jong gazon extra kwetsbaar

Jonge gazons zijn extra kwetsbaar voor rooddraad. In het eerste jaar hebben ze een beperkt wortelnetwerk. Ze kunnen onvoldoende voedingsstoffen opnemen en daar profiteert rooddraad van. Zorg dat de bodem voldoende bemest wordt, voor je een nieuw gazon aanlegt! Bijvoorbeeld met DCM Meststof Aanleg Gazon, deze meststof bevat bodemverbeteraar die de bodemstructuur verbetert en de inworteling versnelt. Geef het jonge gras na de eerste maaibeurten een evenwichtige voeding als DCM Gazonmeststof, dat maakt het minder vatbaar voor de schimmel.

Wanneer rooddraad behandelen?

Bemest je gazon meteen, zodra je rooddraad opmerkt. De beste periode om te bemesten is van maart tot november, dan nemen de graswortels de voeding het makkelijkst op. In een periode van droogte wacht je met bemesten tot er regen voorspeld is.

Voor meer informatie over mogelijke gazonproblemen, lees ook: De meest voorkomende gazonproblemen, én hun oplossing

Vind nog meer advies voor jouw gazon in dit artikel: Gazon aanleggen, onderhouden en herstellen.

Anderen lazen ook deze tuintips

Vind een verkooppunt bij jou in de buurt

boog

DCM Nieuwsbrief

Ontvang je graag onze nieuwsbrief vol weetjes en tips over gazon, siertuin, moestuin of terras- en kamerplanten?

Copyright © 2024 - Member of Group de Ceuster