Aanleg Onderhoud

Gazon aanleggen, onderhouden en herstellen

Hoe leg je het mooiste gazon aan? Hoe hou je het gras stralend groen over de jaren heen? En hoe herstel je je grasmat als er iets misloopt?

Wat je ook wilt weten over je gazon, DCM gidst je door het proces heen.

Gazon aanleggen

Een gazon aanleggen doe je maar één keer, om er daarna jaren van te kunnen genieten. Je doet het dus maar beter meteen goed.

Voor je aan de aanleg van een gazon begint, is het belangrijk om te weten hoe het gesteld is met de kwaliteit van de bodem. Met een DCM Bodemanalyse Testkit kom je te weten of de ondergrond klaar is voor een succesvolle aanleg. Een optimale zuurtegraad, bodemstructuur en voedingstoestand zijn van cruciaal belang.

Is je bodem er klaar voor? Dan is het nu tijd om te bepalen welk type graszaad het best bij jouw behoeftes past. Want de functie van jouw gazon bepaalt de keuze van het graszaad. Wordt het een decoratief gazon of een speelgazon? Krijgt het gras veel of weinig licht? DCM heeft voor elke situatie het ideale graszaad.

Een nieuw gazon aanleggen doe je best tussen half maart en begin juni, of van september tot en met oktober.

> Lees meer over een nieuw gazon aanleggen

> Kies je liever voor grasmatten? Zo pak je het aan als een pro

Gazon onderhouden

Wil je het hele jaar door kunnen genieten van een intens groen gazon? Volg dan deze seizoensgebonden tips:

DCM Gazonvoeding Herstel

1 Eerste bemesting

In maart, na de koude wintermaanden, ziet je gras er vaak verzwakt en minder groen uit. Mos, onkruid, kale plekken en verkleurd gras zorgen voor een fletse en levenloze look. Gelukkig is er een manier om je hele gazon snel en effectief op te frissen. DCM Gazonvoeding Herstel maakt je gazon weer stralend groen en gezond binnen één tot twee weken.

Is er gevaar voor mosvorming in je gazon? Gebruik dan de meststof DCM Meststof Gazon Pur® met indirecte werking tegen mos.

DCM Meststof Vital-Green Gazon

2 Onderhoudsbemesting

Voor de onderhoudsbemesting in de maanden juni en juli zijn er verschillende opties. Voor een basisonderhoud van een gezond gazon volstaat DCM Gazonmeststof.

Maar je kan er ook voor kiezen om je gazon te bemesten als een professionele tuinman of -vrouw, met de beste onderhoudsmeststof in het DCM-gamma. DCM Meststof Vital-Green Gazon geeft je grasmat een diepgroene kleur, gedurende 100 dagen.

DCM Gazonvoeding Najaar

3 Najaarsbemesting

Geef je gazon in het najaar (september - oktober) opnieuw een stevige portie voedingsstoffen, ter voorbereiding op de koude wintermaanden. Zo wapen je het gras tegen de barre weersomstandigheden, en kunnen mos en onkruid zich moeilijker nestelen. Een gazonmeststof rijk aan kalium, zoals DCM Gazonvoeding Najaar, is hiervoor het meest geschikt.

DCM Groen-Kalk®

4 Bekalken

Bekalk je gazon van oktober tot februari met DCM Groen-Kalk® om de zuurtegraad op peil te houden. Want bij een onaangepaste zuurtegraad kunnen de wortels van het gras onvoldoende voedingsstoffen opnemen, waardoor kale plekken ontstaan.

> Lees meer over je gazon bekalken

Gazon maaien

Hoe meer je maait, des te mooier je gazon er bij ligt. Al die knipbeurten stimuleren je gras om voller en breder te groeien en om continu nieuwe sprietjes aan te maken. Maaien geeft jong gras extra licht, en dus alle kansen om goed te groeien.

Gras maai je doorgaans tussen midden maart en midden november. De eerste maaibeurt van het seizoen doe je op de hoogste stand. De ideale maaihoogte voor fijn siergras, speel- en sportgazon is 4 à 5 cm. Laat een gazon nooit hoger komen dan 6 cm.

>Ontdek hier alles wat je moet weten over gras maaien

Gazon verticuteren of niet?

Verticuteren doe je wanneer er zich mos of vilt in het gras heeft ontwikkeld, of na een mosbehandeling. Heeft je gazon erg afgezien van een droge en hete zomer, dan kun je er in september de dode grassprieten uit verticuteren.

Verticuteren is ingrijpend voor je gazon. Doe het bij voorkeur maar één keer per jaar en op een moment dat het gras in volle groei is en het zich snel kan herstellen: in het voorjaar (maart-april) of het najaar (september-oktober). Verticuteer niet bij regenweer of vorst.

>Lees meer over wanneer en hoe verticuteren

Verticuteren is nodig wanneer er zich mos of vilt in je gazon hebben ontwikkeld. Maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen! Als je je gazon regelmatig voedt met organische meststoffen met nuttige bacteriën en extra kalk, kun je mos en vilt voorkomen of afremmen. Met DCM Meststof Microgazon Plus hoef je niet meer te verticuteren

De meest voorkomende gazonproblemen

Een egaal groene grasmat, dat is de droom van elke gazonliefhebber. Maar hoe goed je je gazon ook onderhoudt, soms gaat het mis. Larven die aan de graswortels knagen, schimmels die opduiken, vilt, mos, mieren, mollen… Dan komt het er op aan om zo snel mogelijk de juiste oorzaak te vinden, en actie te ondernemen.

>Dit zijn de meest voorkomende gazonproblemen, én hun oplossing

Gazon herstellen

Kale plekken herstellen

Wat doe je als je gazon beschadigd is? Aanhoudende droogte, koude, of intensief gebruik van het gazon kunnen het gras verzwakken, met kale plekken tot gevolg. Gelukkig kan je de schade makkelijk zelf herstellen, met DCM Graszaad Plus Herstel. Al na enkele weken geniet je van een dichtbegroeid, diepgroen gazon.

> Lees meer over je gazon herstellen

Opgelet

Zie je opeens kale plekken in het gazon verschijnen, terwijl er aan de oppervlakte niets te zien is? De kans is groot dat het probleem een laagje dieper zit, en dat er onder de grond aan de graswortels geknaagd wordt. De daders? Vraatzuchtige larven! Emelten en engerlingen verstoppen zich onder het grasoppervlak, en eten zich rond met hun favoriete maaltijd.

> Lees meer over emelten natuurlijk bestrijden

> Lees meer over engerlingen natuurlijk bestrijden

Mos verwijderen

Mos in het gazon is een doorn in het oog van elke tuinliefhebber. DCM Meststof Gazon Pur® is een meststof met een indirecte werking tegen mos via de wortels. Het mos vergeelt na 3 weken en kan gemakkelijk verwijderd worden door uitkammen of verticuteren.

Herstellen na het verticuteren

Na het verticuteren ligt je gazon er vaak troosteloos bij. Herstel je gazon snel, met DCM Gazonvoeding Herstel. Deze meststof geeft je gazon een gezondheidsboost, voor een snelle groenkleuring.

Heb je nog vragen?

Heb je nog vragen over aanleg, onderhoud of herstel van jouw gazon? Vraag om advies bij jouw DCM verkooppunt.

Kort samengevat

Een nieuw gazon aanleggen doe je het beste tussen half maart en begin juni, of van september tot en met oktober.

  • Bekalken
  • Eerste bemesting in het voorjaar
  • Onderhoudsbemesing in de zomer
  • Najaarsbemesting voor de winter

Gras maai je doorgaans tussen midden maart en midden november. De eerste maaibeurt van het seizoen doe je op de hoogste stand. Verder is de ideale maaihoogte 4 à 5 cm.

Verticuteren is nodig wanneer er zich mos of vilt in je gazon hebben ontwikkeld. Als je je gazon regelmatig voedt met organische meststoffen met nuttige bacteriën en extra kalk, kun je mos en vilt voorkomen of afremmen. Met DCM Microgazon Plus hoef je niet meer te verticuteren

Herstel kale plekken in gazon met DCM Graszaad Plus Herstel. Al na enkele weken geniet je van een dichtbegroeid, diepgroen gazon.

Met DCM Anti-Mos pak je mos snel en accuraat aan, zelfs bij lage voorjaarstemperaturen. In één week tijd zie je het mos al verkleuren en afsterven.

Anderen lazen ook deze tuintips

Vind een verkooppunt bij jou in de buurt

boog

DCM Nieuwsbrief

Ontvang je graag onze nieuwsbrief vol weetjes en tips over gazon, siertuin, moestuin of terras- en kamerplanten?

Copyright © 2024 - Member of Group de Ceuster