Behandelen

Trips natuurlijk bestrijden met aaltjes

Tripsen zijn kleine (tot 1,5 mm), geelbruine, heel beweeglijke insectjes met vleugels, die hun eitjes in planten leggen. Ze zijn dol op prei, ui, sjalot, look en besjes, maar zoeken in de serre/kas ook paprika’s en komkommerplanten op. De oranje larven doen zich tegoed aan de plantensappen en laten kleine zilverkleurige streepjes op de bladeren achter.

Als je goed kijkt, zie je de larven onderaan de bladeren zitten. Eens volgroeid, laten ze zich op de grond vallen om zich te verpoppen. Bij warm weer, rond 30°C, zit er amper 20 dagen tussen eitje en volwassen trips: het kan dus snel gaan, zeker als je weet dat vrouwtjes tot 200 eitjes kunnen leggen. In grote getale kunnen ze flink wat schade aanbrengen, zeker in de serre/kas. In de natuur zijn roofmijten en roofwantsen hun natuurlijke vijanden, maar die krijgen een plaag niet onder controle. Insectendodende aaltjes of nematoden, kunnen dat wel, en met groot succes.

“Prei, ui, sjalot zijn zowat de meest courante groenten in elke moestuin. En laat tripsen daar nu net dol op zijn.”

Bestrijd trips met aaltjes

Insectendodende aaltjes of nematoden van DCM Felti-Guard® verrichten bijzonder goed werk bij het opruimen van vreetzuchtige insecten als trips, maar ook bij coloradokevers. Ze treden het lichaam van de tripsen binnen en infecteren ze met bacteriën, die de tripsen verdoven en doden. De aaltjes voeden zich dan met het dode insect.

Gebruiksaanwijzing

Meng de nematoden die je bestelt met de DCM Felti-Guard® prepaid box met een liter water, tot het product volledig is opgelost. Gebruik de volledige inhoud van de verpakking, want de nematoden zitten verspreid. Doe de oplossing in een gieter, en vul aan tot 10 liter (voor 10 m²). Besproei er de planten mee, liefst op een bewolkte of regenachtige dag, bij een temperatuur boven 13°C.

“Schrik niet, maar je bestelt 5 miljoen aaltjes: een bijzonder groot leger in de strijd tegen de trips.”

Toepassingsperiode DCM Felti-Guard®*

J F M A M J J A S O N D
                       

toepassingsperiode

*De toepassingsperiode en levenscycli zijn afhankelijk van de weersomstandigheden. Jaarlijkse variaties zijn niet uit te sluiten.

Hou de tripsplaag in de gaten met een vangplaat

Trips zijn klein, en zitten goed verstopt; vaak merk je ze pas op wanneer je prei of ui al aangetast is, verzwakt en gestopt is met groeien. Dan duurt het nog een hele tijd voor je je groenten weer hersteld krijgt. Met de DCM Blue-Trap blauwe vangplaten worden trips zichtbaar, en kun je sneller ingrijpen. De insecten blijven immers in de niet drogende lijm van de platen kleven.

Gebruiksaanwijzing

Hang ze boven de bedjes met prei, ui, sjalot… in je tuin, of boven de paprika’s en komkommers in de serre/kas. Een verpakking telt 10 vallen; daarmee kun je al flink wat terrein bestrijken. Zodra je trips detecteert, kun je DCM Felti-Guard® inzetten, en voorkom je een grote plaag. Haal de platen wel weg als je poppen van sluipwespen (DCM Aphidi-Guard®) tegen bladluizen inzet; deze nuttige dieren kunnen ook door de platen worden aangetrokken.

Toepassingsperiode DCM Blue-Trap*

J F M A M J J A S O N D
                       

toepassingsperiode

*De toepassingsperiode en levenscycli zijn afhankelijk van de weersomstandigheden. Jaarlijkse variaties zijn niet uit te sluiten.

Vind een verkooppunt bij u in de buurt

DCM Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!