Planten groeien niet vanzelf en het is niet vanzelfsprekend dat planten gezond blijven. Om de ideale situatie voor de plant te creëren is het van belang dat de groeivoorwaardes in balans zijn.
Denk hierbij aan voldoende water en zuurstof, voldoende licht en warmte en niet te vergeten voeding. Belangrijke onderdelen voor een gezonde bodem zijn: bodemstructuur, voeding en zuurtegraad. De juiste bodemstructuur zorgt ervoor dat de grond voldoende waterdoorlatend is in natte periodes, maar ook voldoende vocht kan bufferen in droge periodes. De juiste voeding zorgt ervoor dat planten altijd voldoende energie hebben om zicht te verweren tegen stressmomenten. De pH/zuurtegraad is belangrijk omdat dit bepaald of de voedingsstoffen kunnen worden goed opgenomen door de plantwortels. In dit artikel gaan we verder in op de effecten van kalk en waarom kalk zo belangrijk is.
Eigenschappen van kalk:
Calcium en (magnesium) voeden
pH verhogend
Bodemstructuur verbeteren op zware kleigronden
Hoe kun je pH/zuurtegraad reguleren?
De grond heeft van nature een bepaalde pH, dit ontstaat in de loop der jaren. De pH kan worden verhoogd door het strooien van kalk, de hoeveelheid kalk bepaald de verhoging van de pH. Ook als e pH van de bodem op het juiste peil is, is het verstandig om jaarlijks kalk te strooien. Door de omzetting van voedingstoffen (mineralisatie) in de bodem daalt de pH jaarlijks met ongeveer 0,1-0,2. Wanneer er jarenlang geen kalk gestrooid wordt zal de pH een laag niveau bereiken. Hierdoor kunnen de meeste planten geen voeding meer opnemen en worden ze vatbaarder voor ziektes en schimmels. De meeste planten hebben graag een pH(k-Cl) waarde van 5,5-6,0, daarnaast zijn er zuurminnende planten, Rododendron of Hortensia, die liever een zuurdere grond hebben. Er zijn ook kalkminnende planten, deze hebben graag kalk en een wat hogere pH, denk hierbij aan Buxus en Lavendel.
Door jaarlijks een kleine gift te strooien bij de juiste planten zullen de planten weerbaarder zijn tegen ziektes en schimmels.
Calcium of magnesium voeden
Als de pH in de tuin goed is maar op het grondmonster blijkt dat calcium of magnesium (of beide) aan de lage kant zitten, dan kunnen deze elementen aangevuld worden. Door een kleine gift DCM GROEN-KALK® of DCM ZEEWIERKALK KORREL te geven zal de pH niet stijgen maar zal er wel calcium of magnesium beschikbaar zijn voor de planten.
Structuur verbeteren op kleigronden
Zware kleigronden hebben de natuurlijke eigenschap om snel dicht te slaan, dit is nadelig voor de groei van planten. Met behulp van kalk kan de bodemstructuur worden verbeterd . Klei bestaat uit zogenaamde plaatjes en deze plaatjes plakken snel aan elkaar. Calcium is een groot molecuul (en opzichte van bijvoorbeeld kalium) en zal zich tussen deze plaatjes plaatsen omdat het positief geladen is. Hierdoor kunnen de kleideeltjes niet meer aan elkaar plakken en ontstaat er meer lucht in de bodem.
Welke kalk en in welke periode strooi je die?
DCM heeft twee kalksoorten die geschikt zijn voor de tuin: DCM GROEN-KALK® en DCM ZEEWIERKALK KORREL. DCM GROEN-KALK® is een kalksoort die ook magnesium bevat, dit heeft vaak een positieve invloed op de kleur van het gazon. DCM ZEEWIERKALK KORREL bevat alleen calcium, deze kalksoort is tevens veel zachter en lost snel op. Met DCM ZEEWIERKALK KORREL kunt u calcium als voeding geven en zeer snel de pH verhogen. Wanneer u beschikt over een bodemanalyse, kan op basis hiervan gekozen worden welke kalk het meest geschikt is voor de situatie. Uw DCM accountmanager kan hier meer over vertellen.
“Calcium is immobiel, dus strooi kalk op tijd in de winterperiode zodat in het voorjaar het calcium beschikbaar is”
Doseringen en toepassingen
Strooi DCM GROEN-KALK® vanaf november tot eind januari. Deze kalk heeft 1,5- 2 maanden nodig om op te kunnen lossen.
Strooi DCM ZEEWIERKALK KORREL van eind januari tot eind maart. Deze kalk heeft ongeveer 2 weken nodig om op te lossen.
Lees hier meer over de voordelen van een goede bodemstructuur.