DCM PEA-02® : het innovatieve en duurzame biocontrole product tegen bacterievuur

DCM PEA-02®, waarvoor een Europees registratiedossier bij de Europese Commissie werd ingediend, zal na positieve beoordeling het eerste biocontrole product zijn op basis van bacteriofagen voor gebruik in de tuinbouw in de Europese Unie. Het is een innovatieve en curatieve oplossing tegen de bacteriële plantenziekte ‘bacterievuur’ in appel- en perenbomen, veroorzaakt door de bacterie Erwinia amylovora.

Bacteriofagen, of kortweg fagen, zijn virussen die bacteriën infecteren, met andere woorden: ze zijn natuurlijke vijanden van bacteriën. Het werkingsmechanisme van bacteriofagen is curatief, terwijl de meeste andere gewasbeschermingsmiddelen tegen bacterievuur een preventieve werking hebben.

DCM PEA-02® draagt bij aan duurzame landbouw

De bacteriofagen in DCM PEA-02® kunnen enkel Erwinia amylovora infecteren. Omwille van het heel specifiek werkingsmechanisme van DCM PEA-02® is er dus geen impact op mens, dier en milieu. Bacteriofagen zijn alomtegenwoordig in de natuur en hebben een korte levensduur buiten hun gastheer. Omwille van al deze eigenschappen mag geconcludeerd worden dat DCM PEA-02® een zeer duurzaam alternatief is voor de bestrijding van de bacterieziekte bacterievuur in appel en peer.

DCM PEA-02® heeft de Gouden Bernard Blum Award 2023 gewonnen op de gekende Annual Biocontrol Industry Meeting (ABIM) in Bazel, Zwitserland. Deze award wordt jaarlijks uitgereikt aan het meest innovatieve biocontrole product.

Bernard Blum Award 2023 - Gold Award
DCM PEA-02®

Bacterievuur in appel- en perenboomgaarden

Wereldwijd worden telers geconfronteerd met bacterievuur, veroorzaakt door de bacterie Erwinia amylovora. Ze kan meer dan 200 plantensoorten van de rozenfamilie (Rosacea) – waartoe appel- en perenbomen behoren – infecteren. Bacterievuur wordt vandaag in meer dan 50 landen wereldwijd waargenomen, en vormt zo een ernstige bedreiging voor de pitfruitproductie.

Op appel- en perenbomen zorgt bacterievuur voor een bruinzwarte verkleuring en verschrompeling van de bloesems, bladeren, twijgen en vruchten. Als bomen sterk aangetast zijn door de ziekte sterven ze af en moeten ze gerooid en verbrand worden, wat leidt tot grote economische verliezen voor de fruittelers.

bacterievuur
bacterievuur
bacterievuur

Bacterievuursymptomen op bladeren, twijgen en vruchten

Europese registratie-aanvraag DCM PEA-02® is onder evaluatie

DCM PEA-02® werd specifiek voor de Europese markt ontwikkeld en bevat een faagmengsel dat afgestemd is op de Europese populatie van bacterievuur. Hiervoor werd een EU-brede collectie van bacterievuur-isolaten aangelegd die uitgebreid genetisch gekarakteriseerd werd aan de hand van innovatieve moleculaire technieken.

De Europese registratie-aanvraag is momenteel in behandeling. Het biocontrole product DCM PEA-02® zal beschikbaar zijn op de Europese markt zodra de registratieprocedure afgerond is.

DCM PEA-02®

Voor meer informatie, neem contact met ons op

PHACT
Onder het PHACT® platform ontwikkelt DCM de volgende generatie biocontrole oplossingen op basis van bacteriofagen

 

boog

Nieuwsbrief voor de professional

Ontvang je graag onze nieuwsbrief vol nieuwigheden en branchegerichte informatie?

Copyright © 2024 - Member of Group de Ceuster