Burg Tomaten wint strijd tegen PepMV dankzij PMV-01 vaccinatie van DCM

Naam: Koos van der Burg
Sector: Glastuinbouw
Locatie: Berkel en Rodenrijs

Virussen zijn een grote uitdaging in de tomatenteelt. Koos van der Burg kiest voor het PMV®-01 vaccin van DCM en weet het Pepinomozaïkvirus (PepMV) op die manier uit zijn kassen te houden. “Voorkomen in plaats van genezen zal in de toekomst steeds belangrijker worden”, weet hij. “Een vaccin als dit is een verzekering die je gegarandeerd nodig hebt.”

Tomaten kweken zit bij Koos in het bloed. Zijn vader was een fiere teler en nadat hij zelf een tijdje sla en andijvie kweekte schakelde Koos over naar de tomatenteelt. Burg Tomaten is intussen 12 jaar specialist in Roma tomaten en levert, via de telersvereniging Oxin Growers, aan Albert Heijn-winkels over heel Nederland. Een deel van de productie is bestemd voor export naar Tsjechië.

Duurzaam familiebedrijf

Burg Tomaten telt 3,5 hectare aan kassen en zet sterk in op duurzaamheid. “We werken met een aardwarmtebron en hebben ook geïnvesteerd in een warmtekrachtkoppeling (WKK) en zonnepanelen”, vertelt Koos. “We nemen al jaren deel aan het duurzaamheidslabel van Albert Heijn, waarin een beter evenwicht tussen boer en natuur wordt nagestreefd.” Koos kan ook rekenen op de inzet van zijn twee dochters die beide actief zijn in het familiebedrijf.

Efficiënt vaccin

In de kas ziet Koos neusrot als een van de grootste uitdagingen, zeker in periodes waarin de plant veel stress ondervindt. “Maar daarnaast is het Pepinomozaïkvirus (PepMV) een van de belangrijkste problemen”, weet hij. “Het virus hangt als een donderwolk boven elke tomatenteler, want eens de besmetting opduikt zijn je tomaten onverkoopbaar.” De keuze voor het PMV®-01 vaccin van DCM was snel gemaakt. “We hebben een goede vertrouwensband met DCM en het vaccin doet mooi z’n werk. Sinds we het gebruiken is er geen virus meer in het bedrijf opgedoken.” Om de bioveiligheid te verhogen worden er bladmonsters genomen van de nieuwe planten die op het bedrijf toekomen. Zijn die vrij van virus, dan wordt er de dag na het planten gevaccineerd. “We verspreiden PMV®-01 via een spuitnevel waardoor het vaccin goed en gelijkmatig wordt opgenomen.” De werking is zeer efficiënt in de preventie van andere spontane PepMV infecties PepMV. “Ik kan alleen maar hopen dat DCM binnenkort ook een vaccin tegen Tobamo/ToBRFV op de markt brengt, want ook daar is de ziektedruk hoog.” DCM zet sterk in op onderzoek naar ToBRFV, gezamenlijk met internationale partners in zowel het bedrijfsleven als gerenommeerde onderzoeksinstellingen.

 

Liever voorkomen

Biologische middelen als PMV®-01 van DCM spelen volgens Koos een cruciale rol in de toekomst van gewasbescherming. “Het aanbod van chemische middelen wordt steeds kleiner en de maatschappij vraagt een duurzamere manier van telen. Daarom willen we inzetten op meer biologische gewasbescherming, net als duurzamere substraten als alternatief voor steenwol.” Maar ook vaccinatie wordt volgens Koos elk jaar belangrijker. “Het is als een verzekering die je ongetwijfeld nodig zal hebben. Dan moet je verstandig zijn en hierin investeren. Als teler werk je natuurlijk liefst samen met een bedrijf als DCM, waar de nodige expertise en opvolging beschikbaar is.”

boog

Nieuwsbrief voor de professional

Ontvang je graag onze nieuwsbrief vol nieuwigheden en branchegerichte informatie?

Copyright © 2024 - Member of Group de Ceuster