Gramefo Graszoden is overtuigd van organisch-minerale meststof DCM MIX 6

Naam: Gramefo Graszoden - www.graszoden-eemnes.nl
Sector: Hovenier
Locatie: Eemnes

We zijn op bezoek bij Marc en Frank Fokker van Gramefo Graszoden in Eemnes. Marc en Frank zijn inmiddels de derde generatie graszodenkwekers in hun familiebedrijf en hebben samen ongeveer 40 hectare grond. Alle percelen liggen rondom het bedrijf in Eemnes, vanaf de A1 en A27 zijn de velden goed zichtbaar. Naast de graszoden is Gramefo ook dealer van DCM meststoffen. Verkoop vindt plaats aan hoveniers, particulieren, aannemers, gemeenten en iedereen die verder een graszode nodig heeft.

Langwerkend organische meststoffen in plaats van chemische meststoffen

Het afgelopen jaar heeft Marc de bemesting anders aangepakt. ‘Vroeger gebruikten we alleen maar minerale, snelwerkende, meststoffen. Tegenwoordig kiezen we voor langwerkende meststoffen waaronder de organische meststoffen van DCM. Ik merkte vaak dat na het bemesten de graszoden snel groen kleuren maar dat als het vervolgens veel regent, de kleur er na 2 weken weer vanaf is’, vertelt Marc. ‘In het najaar van 2021 heb ik een deel van mijn graszoden bemest met DCM MIX 6, een meststof met een hoog kaliumgehalte voor afharden in het najaar. Sowieso is het een heel mooi strooibaar korreltje dat niet stuift of uit elkaar valt tijdens de toepassing. Dat werkt erg prettig.’ De accountmanager van DCM, vult aan: ‘Met een organische meststof heb je gelijkmatige groei zonder pieken of stress. Planten, en zeker grasplanten, groeien daarop beter en dit geeft minder problemen.’ Marc geeft aan dat met name een probleem als rooddraad veel minder in beeld is. ‘Als je in september een minerale meststof gebruikt dan is deze eind oktober uitgewerkt. Ik had dan altijd last van rooddraad in november en december. Daar heb ik op het perceel met de DCM MIX 6 geen last van gehad.’

‘Mijn advies is bij aanleg van graszoden altijd deze meststof te gebruiken.’

De graszoden die organisch zijn bemest, zijn inmiddels allemaal weggesneden en geleverd aan de hoveniersklanten. De kwaliteit was goed, de klanten tevreden. Marc: ‘Ik ben van plan hiermee door te gaan in de toekomst. Ik ben ervan overtuigd dat ik met een organische bemesting ook het bodemleven stimuleer en daarmee gezondere wortels krijg. Uiteindelijk komt dat de kwaliteit van de graszoden ten goede. Een ander voordeel is ook het aantal strooibeurten. Een snelwerkende minerale meststof moet je veel vaker strooier. Langwerkende organische meststoffen veel minder vaak. Organische meststoffen strooi ongeveer 3x per jaar, de snelwerkende minerale meststoffen wel 6x per jaar. Dit scheelt enorm veel tijd en dat zijn ook kosten,’ aldus Marc.

Nu dat we toch bij Marc zijn, zijn we ook benieuwd hoe het gaat met de verkoop van meststoffen aan hoveniers. Marc is tevreden, ‘we groeien ieder jaar gestaag door. Hoveniers die het gebruiken zijn tevreden en komen terug. Ik laat het aan de hovenier of die wel of niet met meststoffen iets doet. Als ze advies vragen, kunnen ze het krijgen. Een paar tientjes meststoffen zijn nooit de kosten op de aanleg van een tuin maar het effect en het resultaat is echt veel beter. Ik zie het vooral bij de graszoden natuurlijk.

Nog altijd tevreden klant

Ik ben ervan overtuigd dat ik met een organische bemesting ook het bodemleven stimuleer en daarmee gezondere wortels krijg. Uiteindelijk komt dat de kwaliteit van de graszoden ten goede.

boog

Nieuwsbrief voor de professional

Ontvang je graag onze nieuwsbrief vol nieuwigheden en branchegerichte informatie?

Copyright © 2024 - Member of Group de Ceuster