Het optimaliseren van de bemesting is een continue zoektocht

Naam: Beekenkamp Group
Sector: Groente- en sierteeltmarkt
Locatie: Maasdijk

Beekenkamp Group neemt een belangrijke positie in in de groente- en sierteeltmarkt. Dimitri Oosterwijk is er teeltcoördinator voor vollegrondsgroenten en wil inzetten op van nature sterkere planten: “De ideale mix tussen een gezond bodemleven en een optimale vrijkomst van meststoffen om een goede conditie van plant te creëren, daar streven we samen met DCM naar.”

Vollegrondsgroenten, sierplanten, chrysanten, verpakkingsmaterialen en nog veel meer, … De Beekenkamp Group is van veel markten thuis. Het familiebedrijf bestaat 70 jaar en stelt wereldwijd zo’n 2900 mensen te werk. Het hoofdkantoor is gevestigd in Maasdijk, maar het bedrijf is ook actief in Frankrijk, Ethiopië, Oeganda, Kenia, Colombia en de Verenigde Staten. Een lijstje om trots op te zijn.

Data-gedreven telen

Als teeltcoördinator ziet Dimitri Oosterwijk erop toe dat de kwaliteit van de vollegrondsgroenten bij Beekenkamp Group te allen tijde optimaal is. Diverse koolsoorten maar ook sla, knolselderij, prei en kruiden groeien in de percelen die hij opvolgt. “We zetten maximaal in op data-gedreven telen om zo een goed beeld te hebben op eventuele pijnpunten en dus snel te kunnen ingrijpen”, klinkt het. De sector kampt met heel wat uitdagingen, en die voelt Dimitri elke dag. “Steeds meer gewasbeschermingsmiddelen verdwijnen uit het aanbod, dus wordt voorkomen steeds belangrijker dan genezen. We moeten ook op zoek naar duurzame, energie neutrale teeltmethodes die ook nog betaalbaar moeten zijn. En daarnaast maakt klimaatverandering en een snel wisselend overheidsbeleid dat we ons bijna constant moeten aanpassen.” Geen simpele opdracht dus, maar met de juiste samenwerkingen verloopt het verrassend goed.

De ideale mix

Dimitri zet zich in voor het versterken van planten, waardoor ze minder gevoelig zijn voor stress en ziekten. Hij legt hierbij de focus op een sterke basis: de bodem. Er wordt zowel met perspluggen, perspotten en losgevulde trays gewerkt. Veen, compost, houtvezel en zand zijn de hoofdbestanddelen, maar ook de perfecte mix van verschillende meststoffen is cruciaal. “In samenwerking met BVB Substrates en DCM zoeken we naar bodem vol leven die een goed uithoudingsvermogen heeft én op het juiste moment voldoende voedingsstoffen kan bieden aan de plant. De balans tussen alle componenten moet goed zitten: bacteriën, schimmels, water, zuurstof maar ook gewasbescherming en meststoffen.”

Lage input, hoge kwaliteit

Dimitri streeft naar een minimale input, maar net daarom is een continue evaluatie en bijsturing cruciaal. “We sparren continu met de experts van DCM om op verschillende momenten tijdens de teeltcyclus te evalueren en bij te sturen in bemestingssamenstelling. De omstandigheden veranderen immers snel en we willen er echt bovenop zitten. Alleen zo bereik je de beste kwaliteit. En dat is uiteindelijk het uithangbord van onze tuinbouwsector. ”

boog

Nieuwsbrief voor de professional

Ontvang je graag onze nieuwsbrief vol nieuwigheden en branchegerichte informatie?

Copyright © 2024 - Member of Group de Ceuster