Behandelen

Emelten op een natuurlijke manier bestrijden

Zie je bij avondschemering langpootmuggen in je tuin? Dan is het opletten geblazen! De larven van de langpootmuggen, de emelten, kunnen namelijk een grote ravage aanrichten in je tuin. Emelten vreten zich vol met de wortels van het gras. Als ze alles hebben opgegeten, verhuizen ze naar een andere plaats in het gazon om daar opnieuw de wortels aan te vallen. Zo krijg je pleksgewijs dorre plaatsen in het gazon. Gelukkig kan je de boosdoeners bestrijden, met de hulp van de natuur.

Emelten herkennen

Emelten zijn bruingrijs van kleur, tot 4 cm lang en hebben geen poten. Je vindt ze in de zode op ongeveer 2 à 3 cm diepte. Daar knabbelen ze aan de wortels van het gazon, met lelijke kale plekken tot gevolg. Verwar emelten niet met engerlingen. Die zijn wit van kleur, met een oranjebruine kop en 3 paar poten.

De levenscyclus van de langpootmug

Langpootmuggen leggen, afhankelijk van de soort, eitjes in het najaar of in het voorjaar én het najaar. Uiteraard is deze met twee cycli per jaar het meest funest voor het gazon. Zodra de eitjes uitkomen, starten de emelten met vraat aan wortels en bovengrondse delen!

“Vermoed je te maken te hebben met emelten? Leg een zwart plastic folie op het gazon en kijk de dag nadien of er onder het folie larven te vinden zijn.“

Bestrijd emelten met de hulp van de natuur

Aaltjes tegen emelten en trips

Insectendodende microscopische aaltjes (nematoden, Steinernema feltiae) treden de emelten binnen via natuurlijke lichaamsopeningen en infecteren hun prooi met bacteriën: deze verdoven en doden het insect. De aaltjes voeden zich met het dode insect.

Hoe de aaltjes gebruiken?

  1. Meng de volledige inhoud met 10 liter water. Roer grondig gedurende enkele minuten tot het product volledig is opgelost.
  2. Neem een gieter en een maatbeker, leng de oplossing aan volgens onderstaande tabel tot een gebruiksklare oplossing van 10 L en verspreid deze gelijkmatig over 10 m². Herhaal stappen 2 tot 4 totdat de volledige oppervlakte is behandeld. Roer regelmatig in de emmer en gieter om te vermijden dat de aaltjes naar de bodem zakken.

Product Inhoud 1 2 3 4 Herhaal stap 2 tot 4
Tot 10 m² 5 miljoen aaltjes 10 L - - 10 L 1x
Tot 50 m² 25 miljoen aaltjes 10 L 2 L 8 L 10 L 5x
Tot 100 m² 50 miljoen aaltjes 10 L 1 L 9 L 10 L 10x
  • De nematoden zitten niet homogeen verdeeld in de verpakking: gebruik daarom steeds de volledige inhoud van de verpakking.
  • Verdubbel bij zware aantastingen de dosis van 0,5 naar 1 miljoen aaltjes per m² of herhaal de behandeling indien nodig.
  • Vermijd direct zonlicht! Pas de aaltjes toe bij bewolkt weer of aan het einde van de dag.
  • Bestrijding van emelten: pas de aaltjes toe op de bodem. De minimale bodemtemperatuur  voor een doeltreffende werking bedraagt 13°C.
  • Bestrijding van trips: pas de aaltjes toe op de planten en op de bodem. De minimale omgevingstemperatuur voor een doeltreffende werking bedraagt 13°C.
  • De bodem vóór toepassing grondig bevochtigen en ná toepassing gedurende min. 4 weken vochtig houden.

Wanneer de aaltjes toepassen?*

J F M A M J J A S O N D
                         

toepassingsperiode  ideale toepassingsperiode

*De toepassingsperiode en levenscycli zijn afhankelijk van de weersomstandigheden. Jaarlijkse variaties zijn niet uit te sluiten.

Tip

Blijven er gaten in je gazon achter? Herstel die dan zo snel mogelijk, met DCM Graszaad Plus Herstel, voor er zich onkruid op die plekken nestelt. Maak de ondergrond los met een hark en werk eventuele oneffenheden eerst weg met DCM Vivimus® Gazon. Is het een grote plek, strooi dan DCM Meststof Aanleg Gazon uit, voor een eerste basisvoeding. Na enkele weken geniet je alweer van een dicht, donkergroen gazon.

Voor meer informatie over insecten in je tuin, lees ook: Herken de insecten in je tuin en bescherm je planten

Vind nog meer advies voor jouw gazon in dit artikel: Gazon aanleggen, onderhouden en herstellen

Kort samengevat

Emelten zijn bruingrijs van kleur, tot 4 cm lang en hebben geen poten. Je vindt ze in de zode op ongeveer 2 à 3 cm diepte. Daar knabbelen ze aan de wortels van het gazon, met lelijke kale plekken tot gevolg. Verwar emelten niet met engerlingen. Die zijn wit van kleur, met een oranjebruine kop en 3 paar poten.

Met DCM Aaltjes tegen emelten en trips bestrijd je emelten op een natuurlijke manier. Insectendodende microscopische aaltjes (nematoden, Steinernema feltiae) treden de emelten binnen via natuurlijke lichaamsopeningen en infecteren hun prooi met bacteriën: deze verdoven en doden het insect. De aaltjes voeden zich met het dode insect.

DCM Aaltjes tegen emelten en trips kan je toepassen vanaf begin april tot eind oktober.

Vind een verkooppunt bij jou in de buurt

boog

DCM Nieuwsbrief

Ontvang je graag onze nieuwsbrief vol weetjes en tips over gazon, siertuin, moestuin of terras- en kamerplanten?

Copyright © 2024 - Member of Group de Ceuster