Header image alt
Behandeling

Engerlingen in gazon bestrijden, met respect voor de natuur

Verschijnen er opeens kale plekken in het gras en lijken de zoden los te liggen? Zitten er opvallend meer vogels, intensief in de grasmat te pikken, terwijl er aan de oppervlakte niets aan de hand lijkt? De kans is groot dat het probleem dieper zit, en dat vraatzuchtige larven aan de graswortels knagen.

Graaf een zode los. Vind je lange, opgekrulde larven met een dik, roomkleurig lijf, drie paar poten en een bruine kop met kaken, dan heb je te maken met engerlingen. Zo'n larve kan tot wel 4 cm lang zijn. Laat ze je gazon niet vernielen! Engerlingen zijn de larven van de meikever, rozenkever of junikever, ook wel bladsprietkevers genaamd.

image

De kevers doen, op wat geknabbel aan blaadjes na, weinig kwaad in je tuin. Het zijn hun larven waarvoor je op je hoede moet zijn. Die kunnen op één seizoen je hele gazon vernielen. Grijp dus snel in!

Engerlingen bestrijd je op een natuurlijk duurzame manier, met Aaltjes tegen engerlingen in gazon. Je begiet er je gazon mee. De aaltjes doen de rest.

De larven manueel uitgraven, heeft geen zin. Het zijn er gewoon te veel om de plaag onder controle te krijgen. Op het moment dat vogels zich realiseren dat er insecten in het gras verscholen zitten, blijven ze in het gras pikken totdat ze de larven opgespoord hebben. Je gazon raakt hoe langer, hoe meer beschadigd.

Larven herkennen

Verwar engerlingen niet met emelten, die zijn dunner, bruingrijs en niet gekromd. Ze hebben geen poten en hun kop en staart zijn moeilijk te onderscheiden.

Gaat het om emelten? Emelten in gazon bestrijden op een natuurlijke manier.

Aaltjes tegen engerlingen

Engerlingen bestrijd je op een 100% natuurlijke manier, met Aaltjes tegen engerlingen in gazon. Deze minuscule wormpjes (Heterorhabditis bacteriophora) gaan actief op zoek naar de engerlingen onder het gras, dringen hun lichaam binnen, verdoven en doden ze, en voeden zich met de resten.

Het gebruik van DCM Aaltjes is niet alleen effectief, maar ook milieuvriendelijk. Je hoeft je geen zorgen te maken over schadelijke chemicaliën die je gazon kunnen beschadigen. Ze zijn onschadelijk voor mensen, huisdieren en planten en hebben geen invloed op de bodem van je tuin.

Koop nu de aaltjes online of haal een prepaid verpakking bij een DCM Naturapy verkooppunt.

Wanneer engerlingen bestrijden en de aaltjes toepassen?

Het is belangrijk om te weten wanneer je engerlingen kunt bestrijden en hoe je de aaltjes moet toepassen om de plaag onder controle te krijgen. Er zijn verschillende soorten larven, en de levenscycli kunnen verschillen.

J

F

M

A

M

J

J

A

S

O

N

D

 

 

 

 

 x

 x

 x

 xx

 xx

 xx

 

 

 

x: toepassingsperiode  xx: ideale toepassingsperiode

*De toepassingsperiode en levenscycli zijn afhankelijk van de weersomstandigheden. Jaarlijkse variaties zijn niet uit te sluiten.

De larven zijn voornamelijk actief tussen mei en half oktober, wat ook de periode is om aaltjes toe te passen. De bodemtemperatuur dient echter minimaal 12°C te zijn en de bodem voldoende vochtig. Let dus goed op de weersvoorspellingen voordat je aaltjes bestelt en toepast.

De beste periode voor het bestrijden van engerlingen is het najaar (augustus-september). In de zomermaanden hebben de volwassenen kevers eitjes gelegd in het gazon en zijn er enkel nog larven. Deze komen in de laatste helft van augustus uit. Dit is dan ook meteen de ideale periode om ze te bestrijden, want jonge larven zijn erg gevoelig voor aaltjes.

Als je te lang wacht graven de engerlingen zicht dieper in en ben je te laat met bestrijden. Het volgende voorjaar zullen ze massaal weer terug komen en je gazon verwoesten. Pak ze dus tijdig aan, zo kan je nieuwe schade voorkomen.

Tip

Engerlingen overwinteren in de grond. Heeft een engerlingenplaag jouw grasmat geteisterd, dan is een behandeling in het tweede en derde jaar ook raadzaam, bij voorkeur in de maanden augustus-september als de bodem vochtig en warm is (+12°C).

Wat kun je nog meer doen?

Stap 1

Trek natuurlijke vijanden aan

Hoe meer biodiversiteit in je tuin, hoe sterker het natuurlijk evenwicht. Met hagen, bomen en een grote variatie aan bloemen trek je insecten en vogels aan, die zich maar wat graag tegoed doen aan de vele kevertjes tussen de planten.

Kraaien, kauwen, eksters, spreeuwen, groene spechten…, mollen en egels zijn verzot op de larven en kunnen helpen om een plaag te voorkomen. Trek nuttige insecten en vogels aan voor meer biodiversiteit.

Stap 2

Houd je gazon in vorm, en bemest het regelmatig

Een gazon in slechte conditie of op een arme zandgrond, ondervindt meer schade van de larven dan een sterke, goed gevoede grasmat. Zo geniet je van een mooi, groen gazon, het hele jaar rond.

Stap 3

Kale plekken? Herstel ze meteen.

Je kan je gazon herstellen, door de kale plekken snel weer in te zaaien, met DCM Graszaad Plus Herstel. Zo herstel je je grasmat, stap voor stap.

Vind nog meer advies voor jouw gazon in dit artikel: Gazon aanleggen, onderhouden en herstellen

Kort samengevat

Verschijnen er opeens kale plekken in je gazon, en lijken de zoden los te liggen? Zitten er opvallend meer vogels, intensief in de grasmat te pikken? Graaf een zode los. Vind je lange, opgekrulde larven met een dik, roomkleurig lijf, drie paar poten en een bruine kop met kaken, dan heb je te maken met engerlingen.

Engerlingen bestrijd je op een natuurlijke manier, met DCM Aaltjes tegen engerlingen in gazon. Je begiet er je gazon mee. De aaltjes dringen de engerlingen binnen, verdoven en doden ze, en voeden zich met de resten.

DCM Aaltjes tegen engerlingen in gazon kan je toepassen van mei tot half oktober. De meest geschikte periode is tussen augustus en half oktober.

Summary image alt