Header image alt
Aanleg

8 tips voor een meer natuurvriendelijke tuin

Hoe maak je je tuin aantrekkelijker voor insecten, vogels en egels? Met veel variatie, genoeg voedsel en schuilplekken, een gezonde bodem én biologische hulpmiddelen wordt je tuin vanzelf een prachtig ecologisch paradijs. Kleine veranderingen maken al een groot verschil.

Een natuurvriendelijke of ecologische tuin is een paradijs voor inheemse dieren en planten, waar elke dag wat te ontdekken valt. Voor je het weet spot je een kolibrievlinder, een koninginnenpage, een nest koolmeesjes, een egel of een bonte specht in jouw groene oase.  

Pas je tuin beetje bij beetje aan, kleine veranderingen maken al een groot verschil.

“In een ecologische tuin ontwikkelt zich vanzelf een natuurlijk evenwicht met minder plagen en ziektes.”

Tip 1.

Ga voor variatie

Hoe meer verschillende ‘biotopen’, dat zijn plekken waar dieren kunnen wonen, verblijven en eten, hoe natuurvriendelijker je tuin. Een haag, struiken, bomen, bloemen en een vijvertje vormen samen al een ecologische tuin. Werk in laagjes en verschillen in hoogtes: struiken onder een boom en daaronder bodembedekkers en bloembollen. Dieren voelen zich het meest beschut in een tuin met veel laagjes.  

Hoe ziet zo’n laagjestuin eruit?

Tip 2.

Klein is ook fijn

De grootte van je tuin is niet belangrijk; zelfs een stadstuintje kan heel natuurvriendelijk zijn. Met klimplanten, bloemen in potten, bessenrijke struiken, een boom(pje) of stukje lang gras wordt een kleine tuin al bijzonder aantrekkelijk voor inheemse dieren en insecten. Zet een minivijvertje op je terras, daarmee trek je weer heel andere dieren aan, én creëer je een drinkplek. 

Een balkon vol natuur? Doen!

Tip 3.

Meer bloemen

Hoe mooi een gazon ook kan zijn, voor de meeste inheemse dieren valt er niet veel te halen. Laat een stuk lang groeien of zaai een deel in met inheemse bloemen. Die vormen een erg belangrijke voedselbron voor inheemse bijen en vlinders. Plant er extra (biologische) bloembollen in. 

Zo krijg je meer bloemen in je gazon

Tip 4.

Milieubewust tuinieren

Chemische meststoffen en bestrijdingsmiddelen hebben een grote impact op de bodem, de dieren en planten in je tuin. In een ecologische tuin gebruik je alleen maar natuurvriendelijke en organische middelen. Investeer in natuurlijke en milieubewuste bestrijding! Hoe meer nuttige dieren zoals lieveheersbeestjes, oorwormen en sluipwespen, hoe minder jouw planten last hebben van bladluizen. Lijsters, merels, padden en egels eten slakken en mezen vangen rupsen. In een natuurvriendelijke tuin ontwikkelt zich vanzelf een natuurlijk evenwicht, met minder plagen en ziektes.

Tip 5.

Beperk de verharding

Hoe minder ‘grijs’ in je tuin, hoe meer plaats voor planten en dieren. In een tuin met minder verharding blijft het koeler in de zomer en houd je regenwater veel langer vast voor je planten. Kies voor grind of schors op de paden, en doorlatende verharding op de oprit. Wip tegels eruit, en zet planten in de plaats, bijvoorbeeld met een geveltuintje.  

Tip 6.

Experimenteer met inheemse planten

Je tuin vormt een belangrijke stapsteen in het landschap. Verbind hem met de natuur en plant streekeigen bomen, hagen en struiken, en inheemse bloemen. Stem je keuze van planten af op de bodem en de hoeveelheid zonlicht. Een plant die op de juiste plek staat, groeit beter, bloeit uitbundiger en is beter bestand tegen extreem weer en plagen.  

Tip 7.

Houd de bodem bedekt

Blote aarde is niet alleen een open uitnodiging voor onkruid, het bodemleven lijdt erg onder harde regen, droogte, hitte en koude. Houd de bodem maximaal bedekt met planten of met mulch zoals houtsnippers, schors, cacaodoppen, grasmaaisel… Stop met spitten, hoe minder je de bodem verstoort hoe rijker het bodemleven. 

Houtsnippers of schors, wat kiezen?

Tip 8.

Houd je tuinresten bij

Maak van je tuin een kringloop! Composteer tuin- en keukenresten tot nuttige compost en laat herfstblad in een bladkorf vergaan tot kostbare bladaarde. Snoeiresten verzamel je in een takkenwal, stapel je tot een egelhotel of verhaksel je tot snippers voor tussen je planten en op paden. Bodemdieren en insecten vinden dat geweldig!

Ecologisch of biologisch?

In een biologische tuin worden geen synthetische pesticiden of kunstmeststof gebruikt, je werkt er met biologische hulp- en afweermiddelen. Natuurvriendelijk of ecologisch tuinieren gaat nog een stapje verder. Hier houd je ook rekening met de gevolgen op lange termijn voor de natuur en het milieu. Zo gebruik je in een ecologische tuin ook geen potgrond met turf meer, maar kies je voor een turfvrij alternatief.  

Kort samengevat

Hoe meer variatie in planten en hoogtes, hoe meer (inheemse) bloemen en hoe minder verharding, hoe natuurvriendelijker je tuin. Houd de bodem bedekt en gebruik alleen nog milieubewuste producten.  

Tuinresten zijn bijzonder interessant voor inheemse dieren en insecten! Een composthoop, bladhoop, takkenwal… krioelt van het leven. Maak van je tuin een kringloop en recycle zelf je tuinresten.