Aanleg

Een moestuin beginnen

Geen grotere voldoening dan het eten van smaakvolle en gezonde groenten die u zelf gekweekt heeft in uw eigen moestuin. Wanneer u een aantal basisregels in acht neemt, zal u merken dat moestuinieren in feite echt niet zo moeilijk is. Met een degelijke voorbereiding en een bodem die in goede conditie is, bent u al een heel eind op de goede weg.

Kies een geschikt perceel

De meest geschikte plek om een moestuin aan te leggen, ligt het grootste gedeelte van de dag in het zonlicht. Als u de ideale plek voor uw moestuintje gevonden heeft, is het zaak ervoor te zorgen dat de bodem vruchtbaar wordt en blijft. Dat is een eerste sleutel voor succes. Want gezonde groenten groeien in goede aarde.

Zorg voor een vruchtbare bodem

Alvorens u begint met het planten of zaaien van uw groenten of kruiden, zorgt u best eerst voor een goede bodemstructuur die rijk is aan voedingselementen.
Met het volgende stappenplan brengt u uw bodem binnen de kortste keren in topconditie:

Stap 1: Breng de zuurtegraad (pH) op peil

Indien de pH van uw grond niet aangepast is aan de vereiste pH van het gewas, kunnen de planten de voedingsstoffen uit de grond minder goed opnemen. De bladkleur is bleek en de gewassen groeien minder goed.

De optimale pH voor de meeste gewassen bedraagt op lichte gronden 6 tot 6,5, op zware gronden 6,5 tot 7. Het afsterven en verteren van plantenresten, zuren die door de plantenwortels worden afgescheiden en zure regen zorgen ervoor dat de grond elk jaar verzuurt.

Om deze verzuring tegen te gaan, is het aangewezen om jaarlijks een bekalking met DCM Zeewierkalk Korrel te voorzien. Deze vlot strooibare en snel oplosbare gekorrelde kalk zorgt voor een milde ontzuring en mag omwille van zijn zachte werking zelfs tot vlak voor het zaaien of planten worden toegediend. Met deze kalk geeft u ook meteen extra calcium die de bodemstructuur verbetert en een onmisbaar element is voor lekkere groenten. Bovendien is deze kalk van nature rijk aan sporenelementen, een bijkomende bron van vitamines voor de planten. Bekalken kan vanaf het najaar tot het voorjaar.

Verdeel de juiste dosis DCM Zeewierkalk Korrel over de moestuin. Hark de korrels vervolgens lichtjes in. Na het uitstrooien kunt u de bodem begieten om de werking van de kalk te versnellen.

DCM Zeewierkalk Korrel
Kropsla en andere bladgewassen 1 - 2,5 kg/10 m²
Vruchtgroenten 1,5 - 3 kg/10 m²
Kruiden 1 - 2,5 kg/10 m²

Stap 2: Zorg voor een luchtige en humusrijke grond

Naast de zuurtegraad is ook de structuur van de bodem een essentiële parameter voor het succesvol telen van groenten en kruiden. Voor alle groenten geldt dat de grond een luchtige en kruimelige structuur moet hebben, waarin de plantenwortels voldoende water en zuurstof kunnen vinden. De grond mag dus zeker niet dichtslaan bij regen of inklinken bij droogte, want de gewassen zouden hierdoor verstikken.

Om een goede bodemstructuur te bekomen of te behouden, komt het er daarom op aan voldoende en geschikt organisch materiaal (humus) in te werken. U kan hiervoor een aantal producten gebruiken. Verse materialen zoals koemest, paardenmest of compost komen hiervoor in aanmerking maar zijn volumineus en bevatten vaak onkruidzaden en ziektekiemen.

Een alternatief zijn gedroogde organische bodemverbeteraars zoals DCM Gedroogde Koemest en DCM Gedroogde Koe-Kippen-Paardenmest. Deze producten hebben een warmtebehandeling ondergaan waardoor ze vrij zijn van ziektekiemen en onkruidzaden. Gebruik hiervan 1,5 kg/10 m² (op een goede grond) tot 3 kg/10 m² (op een slechtere grond).

Voor al het plantgoed dat u koopt in pot of persblok, zoals bladgroenten, vruchtgroenten, kolen, … gebruikt u best een speciaal daarvoor ontwikkeld organisch bodemverbeterend middel, zoals de DCM Vivimus® Groenten & Fruit. Dit product creëert de ideale groeiomstandigheden voor de jonge planten en zorgt voor een vlotte overgang van het potje naar de volle grond. Maak een mengsel van één deel uitgegraven grond met 2 delen DCM Vivimus® Groenten & Fruit. Vul het plantgat of de plantsleuf met dit mengsel, plant hierin, druk goed aan en geef een flinke hoeveelheid water. Zo verzekert u een snelle inworteling en een geslaagde aanplanting.

Waarom is humus zo belangrijk?

Humus bevordert de bodemstructuur:

  • Op zware kleigronden worden de kluiten minder vast zodat ze bij bewerking gemakkelijk uit elkaar vallen.
  • Op lichte zandgrond worden de korrels door de humus dan weer aan elkaar geklit waardoor er minder gauw verstuiving optreedt.
  • Humusrijke grond houdt de voedingselementen beter vast en voorkomt uitspoeling.
  • Humus kan bovendien als een spons water opzuigen en vasthouden. In droge perioden komt dat water ter beschikking van de wortels.
  • Humus is een onmisbare voedselbron voor het nuttige, maar vaak onzichtbare bodemleven.
  • Humusrijke gronden warmen in het voorjaar sneller op.

Stap 3: Zorg voor een aangepaste voedingstoestand

Nadat u de zuurtegraad en de bodemstructuur heeft aangepakt is het tijd om de voedingstoestand van uw bodem op peil te brengen.

DCM Meststof Groenten & Fruit is een organische meststof, speciaal ontwikkeld voor het telen van alle soorten groenten en kruiden. Deze meststof bevat grondstoffen van natuurlijke oorsprong en garandeert een zachte, veilige werking zonder verbrandingsgevaar.

Dankzij de aanwezigheid van organisch gebonden voedingselementen blijft de uitspoeling naar het grond- en oppervlaktewater bovendien minimaal waardoor een rijke opbrengst en respect voor het milieu perfect samengaan.

De organisch gebonden voedingselementen geven uw groenten en kruiden gedurende meer dan 100 dagen voeding voor een rustige, volgehouden groei. Dankzij deze evenwichtige groei oogst u een overvloed aan gezonde én lekkere groenten en kruiden. Het hoge gehalte aan kalium in deze meststof bevordert bovendien de stevigheid van de groenten en de ontwikkeling van de vruchten.

De organische stof in de DCM Meststof Groenten & Fruit is een energiebron voor talrijke bacteriën en wordt door het bodemleven omgezet in humus. De ontwikkeling van het bodemleven wordt gestimuleerd en de grond wordt verrijkt met humus.

Dankzij de zachte werking mag deze meststof gebruikt worden tot vlak voor het zaaien of planten, zonder verbrandingsgevaar. Werk de juiste dosis oppervlakkig in bij het plantklaar leggen van de grond:

DCM Organische Meststof voor Groenten
Bladgroenten 60 - 100 g/m²
Vrucht-, wortel-, knolgroenten en kolen 80 - 120 g/m²
Bonen en erwten 40 g/m²
Kruiden 40 - 60 g/m²
Aardbeien 50 - 80 g/m² of 15 - 30 g/plant
Kleinfruit 60 - 100 g/m² of 25 - 40 g/plant
Druiven 30 - 60 g/plant
Fruitbomen 80 - 120 g/m² of 60 - 120 g/plant

Anderen lazen ook deze tuintips

Vind een verkooppunt bij u in de buurt

DCM Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!